Kurban kesmek farz mı? Kimlere farz?

Milyonlarca Müslüman, Kurban Bayramı'nı idrak etmeye hazırlanıyor. Peki Kurban kesmek farz mı? Kimler kurban kesebilir? Kurban ibadetinin müslümanlar için dini yükümlülüğü nedir?

Kurban kesmek farz mı? Kimlere farz?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kurban ibadetini yerine getirmek isteyen İslam Alemi, yaklaşan Kurban Bayramı'yla birlikte kurban fiyatlarını araştırmaya başladı. Kurban ibadetini yerine getirecek ve ekonomik sebepler nedeniyle kurban kesemeyecek vatandaşlar, kurban kesmenin yükümlülüğünü araştırmaya devam ediyor.

Sözlükte 'Yaklaşmak, Allah’a yakınlık sağlamaya vesile olan şey” anlamına gelen kurban, dini bir terim olarak, 'İbadet maksadıyla belirli bir vakitte belirli şartları taşıyan hayvanı usulünce boğazlamak, ya da bu şekilde boğazlanan hayvan' demektir.

Kurban kesmek kimler için farzdır? 

Diyanete göre; Akıl sağlığı yerinde, büluğa ermiş (ergen olmuş), dinen zengin sayılacak kadar mal varlığına sahip ve mukim olan her müslümanın yerine getireceği malî bir ibadettir.Temel ihtiyaçlarından ve borcundan başka 80.18 gr altın veya değerinde para ya da eşyaya sahip olan kimselerin kurban kesmesi gerekir.Kurban, bir müslümanın bütün varlığını, gerektiğinde Allah yolunda feda etmeye hazır olduğunun bir nişanesidir. Mezheplerin çoğuna göre udhiyye kurbanı kesmek sünnettir. Hanefî mezhebinde ise tercih edilen görüş, kurbanın vacip olduğudur. Kurban, -fıkhî hükmü ne olursa olsun- müslüman toplumların belirli simgesi ve şiarı sayılan ibadetlerden biri olarak asırlardan beri özellikle milletimizin dinî hayatında önemli bir yer tutmaktadır.