Kutsal Erciyes'e bile göz diktiler!

Kayseri'de Centerra Gold tarafından yapılacak maden çalışmaları Avanos halkını isyan ettirdi. Hayata geçmesi planlanan çalışmalar için 'Kutsal Erciyes'e bile göz diktiler' yorumları yapıldı. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde…

Kutsal Erciyes'e bile göz diktiler!

Kısadalga.net’te ‘Dünya mirası Avanos ve kutsal Erciyes’e bile göz diktiler’ başlığıyla yayımlanan haber dikkat çekti. Haberde yer alan bilgilere göre Avanos halkı çalışmalara şiddetle karşı. Siyanürlü altın madenciliğinin tarım ve hayvancılık yapılan bölgeye büyük zarar vereceğini söyleyen köylüler, şirketin bölgeyi terk etmesini istiyor.

Kutsal Erciyes'e bile göz diktiler!

Haberde yer alan bilgilere göre, Kayseri’nin Batı eteklerinde Kızık köyünün dibinde ihalesi yapılan alanın Centerra Gold için hazırlandığı belirtiliyor. Planlanan siyanürlü altın madenleri de açılırsa, dünya kültür mirası olan Ürgüp-Göreme-Avanos turizm bölgesi siyanürlü altın madenleriyle çevrelenmiş olacak.

Türkiye’deki siyanürlü altın madenciliğinin ve vahşi madenciliğin geldiği son nokta tüyleri diken diken ediyor. Devletin el koyduğu ve AK Parti iktidarının atadığı kayyumlar tarafından yönetilen ve Varlık Fonu’na devredilen Koza Altın Şirketi, Nevşehir’in dünya mirası Avanos ilçesinde siyanürlü altın madenciliği yapmak için çalışma başlattı. Koza Altın Şirketi’ni ait madenin, Nevşehir-Avanos’a bağlı Mahmat köyü ile Kayseri-Kocasinan ilçesine bağlı Kaşköyü arasında bulunan dağlık ve meralık alanda kurulması planlanıyor.

Bu çerçevede bugün Avanos’un Mahmat köyüne gelen ve halkı bilgilendirme toplantısı düzenleyen Koza Şirketi yetkililerine köylüler büyük tepki gösterdi. Siyanürlü altın madenciliğinin tarım ve hayvancılık yapılan bölgeye büyük zarar vereceğini söyleyen köylüler, şirketin bölgeyi terk etmesini istediler.

Kutsal Erciyes'e bile göz diktiler!

Bu arada Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı MAPEG’in Kayseri’deki Erciyes dağında da altın-gümüş-bakır madeni açılması için ihaleye çıktığı ortaya çıktı. 3917 metre yüksekliğinde volkanik bir dağ olan Erciyes, İç Anadolu’nun en yüksek dağı olarak dikkat çekiyor.

Planlanan siyanürlü altın madenleri de açılırsa, dünya kültür mirası olan Ürgüp-Göreme-Avanos turizm bölgesi siyanürlü altın madenleriyle çevrelenmiş olacak.

MAPEG, Kayseri ilimizin de simgesi olan Erciyes’in güney eteklerinde, Kayseri’nin Develi ilçesi sınırları içinde Kızık köyüne bitişik biri 11.130 dönüm, diğeri 7.140 dönüm olmak üzere 18 bin 740 dönümlük bir arazi için ihaleye çıktı. Bölgenin tarım ve ormanlık arazi olduğu dikkat çekiyor.

Bölgede halen birisi Kayseri-Himmetdede’de Koza Altın Şirketine ait ve Kayseri-Develi’de de Kanadalı Centerre Gold’a ait iki siyanürlü altın madeni bulunuyor. İki madende de aynen İliç’de olduğu gibi yığın liçiyle açık alanda siyanürleme yapılıyor. Susuzluk yaşayan bölgede milyonlarca ton su madenler için zehirleniyor. Milyonlarca ton pasa ve liç yığını bölgenin yer üstü ve yer altı su kaynakları için büyük tehlike yaratıyor. Kayseri’nin Batı eteklerinde Kızık köyünün dibinde ihalesi yapılan alanın Centerra Gold için hazırlandığı belirtiliyor.

Planlanan siyanürlü altın madenleri de açılırsa, dünya kültür mirası olan Ürgüp-Göreme-Avanos turizm bölgesi siyanürlü altın madenleriyle çevrelenmiş olacak.