Kütür kütür turşu nasıl yapılır? - Türk Mutfağı
Kütür kütür turşu yapmak istiyorsanız her yemek ve tarifte olduğu gibi turşu yapmanın da püf noktaları var. Şimdi tam turşu kurma zamanı gelmişken turşu nasıl yapılır püf noktaları neler olduğunu sizin için derledik. Vereceğimiz bu tarifle turşu kuramayan kalmayacak. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberlerinde…
Turşu yapımında turşunun tuzu az olursa turşunuz yumuşak olacaktır. Tuzu fazla olursa da yiyemezsiniz. Tuzunu ayarlamak için yumurtayla turşunuzun suyunu ayarlayabilirsiniz.
Bunun için bir kaba suyu koyup içine 1 bardak kadar tuz koyup içine yıkanmış yumurtayı koyuyoruz. Bu yumurta nerden çıktı diyecek olursanız tuz eridikçe yumurta yükselecek, yumurta suyun üzerine çıkmadıysa biraz daha tuz ilave ederseniz yumurta yüzeye çıktığında turşu suyunuz hazır hale gelecektir.
Turşu tarifi kullanacağımız malzemelere göre değişiklik gösterse de tercih etmemiz gereken tuz, mutlaka iri taneli kaya tuzu olmalıdır.
Turşunuzu damak zevkinize göre istediğiniz malzemeden yapabilirsiniz. Maydanoz asma yaprağı kereviz yapraklarınız varsa bunlarda güzel tat ve koku bırakacaktır.
Turşunuzu yaparken sebzeler sık ve sırayla dizilip aralarına sarımsak koymak hem görüntü hem de tat açısından farklılık yaratacaktır.
Doğrama turşu nasıl yapılır?
1 kilo salatalık yarım kilo havuç
Yarım kilo biber
1 baş sarımsak
1 su bardağı sirke
1 çay bardağı diri tuz
1 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı limon tuzu
5 litre kaynar su
1 demet maydanoz
Yapılışı; Sebzelerin hepsini dilediğiniz şekilde doğrama yapıyoruz. Daha sonra maydanozu ince ince kıyıp sarımsağı soyup doğramadan kullanıyoruz.
5 kiloluk bidona doğradığımız sebzeleri, maydanozu ve sarımsakları karıştırıp koyuyoruz.
Ayrı bir yerde sirke, tuz, şeker, limon tuzu ve kaynar suyu çırpıyoruz.
Sebzelerin üzerine ilave ediyoruz. 15 gün içinde turşunuz hazır hale gelecektir. Turşunuzu kurduktan sonra kapağı sıkıca kapatıp serin ve güneş almayan bir yerde muhafaza edip saklamanız gerekir. Hergün mutlaka çalkalamalısınız.