Kuveyt ve Fransız ortağı şirket, Kayserili şirketi satın aldı!

Kuveyt ve Fransız ortağı İzocam Kayseri'nin önemli şirketlerinden Terrawool markasını satın aldı. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde…

Kuveyt ve Fransız ortağı şirket, Kayserili şirketi satın aldı!

İzocam Kayseri’de bulunan His Yalıtım İzolasyon firmasını ve markası Terrawool’ü satın alma çalışmalarını tamamladı.

Dünya Gazetesi’nden Kerim Ülker’in satın alma ile ilgili ‘Koç’un kurduğu İzocam, Kayserili Terrawool’ü aldı’ başlıklı yazı kaleme alındı. Ülker’in yazısının tamamı şu şekilde, ‘Kuveyt ve Fransız ortağı İzocam, Kayseri’nin en önemli isimlerinden His Yalıtım İzolasyon’u satın aldı. Böylece İzocam, Yalıtım’a ait Terrawool markasının sahibi oldu. Rekabet Kurumu’ndan onay alan satın alma ile His Yalıtım İzolasyon İnşaat Madencilik San. ve Tic. AŞ’nin hislerinin tamamı İzocam Ticaret ve Sanayi AŞ aracılığıyla satın alınarak Compagnie de Saint-Gobain SA ve Kuveytli iş insanı Kutayba Yusuf Ahmed Alghanım tarafından kurulan ortak girişime geçildi. Bir anlamda İzocam, Türkiye’deki üretim ağına Terrawool’ü eklemiş oldu.

Kayseri’de 250 bin metrekarelik fabrika

Gelin önce Terrawool markasını, ardından İzocam’ı tanıyalım. İzocam’ın satın aldığı Kayserili His Yalıtım, taş yünü alanında Terrawool markasıyla tanınıyor. Kayseri-İncesu’daki organize sanayi bölgesinde faaliyet gösteren şirket, 250 bin metrekarelik arazi üzerinde 50 bin metrekarelik kapalı alanda mevcut fabrikada üretim yapılıyor. Türkiye bölgesinde 100 yerli sermayeli ve büyük fabrika olan bu fabrikada yılda 80 bin ton üretim gerçekleştiriyor.

Türkiye’nin ilk yerli yalıtım şirketi

Terrawool’ü satın alan İzocam ise kendi alanında en önemli üretici konumundadır. Koç Grubu’nun raporlamada yer aldığı, sonrasında ise ana hisar olduğu Türkiye’nin ilk yerli esneklik şirketi İzocam, 1965’ten beri faaliyette. 1967 yılında da Gebze’deki ilk cam yünü üretimiyle faaliyete başlayan İzocam, 1986’da Tarsus’ta ikinci bir cam yünü fabrikası kurdu, ardından 1992’de ikiye bölündü.

Gebze’deki üretimin ardından taş yününe çeviren İzocam, bu üretim üretimini yılda 130 bin tona çıkardı. 1995 yılında Gebze’deki tesislerde Foamboard markasıyla yılda 90 bin metreküp, Gebkim tesislerinde yılda 560 bin metreküp, Tarsus tesislerinde ise 160 bin metreküp olmak üzere toplamda toplamda 720 metreküp kurulu kapasitesi olan İzocam, 2000 markada ise Eskisehir’de bulunan İzocamflex’li elastometrik depolama üretimine başladı. Şu anda bu orandaki toplam kapasitesi 4 bin 500 ton. İzocam’ın Eskişehir tesislerinde ayrıca yılda 700 ton kapasite ile İzocam Peflex markalı polietilen ürünleri üretiliyor. 2005 yılında İzocam’ın bünyesine dahil olan Tekiz Tesisleri ise İzocam Tekiz markasıyla yıllık 4 milyon metrekare panel ve 3 milyon metrekare saç işleme özelliğine sahiptir. 2006 yılında İzocam’da en önemli kırılma yaşandı.

Hisselerinin bir kısmını o dönem İstanbul Borsası’nda işlem gören İzocam’daki yüzde 61,2’lik hisyi Fransız St. Gobain Isover ve Kuveytli Alamana Industries ortaklığı ile Koç Holding’den satın aldı. Şirketin hisleri o dönemde 280 milyon dolar üzerinden 171.3 milyona satıldı. İzocam’ın yüzde 50’si Fransız St. Gobain Weber Kimya’ya, geri kalan yüzde 50’si ise Kuveytli Alghanim İzolasyon Ticaret’e ait.

170 bin çalışanı var 359 yıldır üretim yapıyor

İzocam’ın ortaklarından Compagnie de Saint-Gobain SA, 1665 yılından beri bu yana faaliyette bulunmaktadır. 359 yıllık tarihiyle Fransa’nın en eski sanayi şirketlerinden biri olan Saint-Gobain’in 76 ülkede 170 bin çalışanı var. 47 milyar euroluk ciro yapan şirket, kimya ürünlerinden cam sanayiye kadar farklı alanlarda çalışıyor. İzocam’ın diğer arkadaşı Alghanim Industries Körfez Bölgesi’nin en büyük özel üyelerinden.

1,2 milyar dolarla Kuveyt’in en zengin iş insanlarından biri olan Kutayba Yusuf Ahmed Alghanım’e ait şirket, 40 ülkede faaliyet gösteriyor. Son olarak 2009 yılına ait olan 2,5 milyar dolar gelir elde eden şirket, 15 bin yakın kişiye istihdam sağlıyor. Kuveytli şirket, Acer, Yamaha, Sony, Samsonite, Samsung, Siemens, Nokia, Motorola, Kenwood, Fujitsu, IBM/Lenovo, Dell, Casio, Cannon, Daewoo, Electrolux, Compaq, Konica Minolta, Philips, Toshiba, Whirlpool marka gibilerin yönetimi ağını yönetiyor.