Lezzetli ve kolay tatlı tarifleri – Portakal tatlısı – Türk Mutfağı

Türk Mutfağının meşhur vazgeçilmez tatlarından olan portakal tatlısını, lezzetli ve kolay bir şekilde evde yapabilirsiniz. Portakalın ve cevizin enfes uyumunu bu tatlıda bulabilirsiniz. Portakal tatlısını istediğiniz gibi süsleyip misafirlerinize gönül rahatlığıyla ikram edebilirsiniz. İşte portakal tatlısının tarifinin detayları…

Lezzetli ve kolay tatlı tarifleri – Portakal tatlısı – Türk Mutfağı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Lezzetli ve kolay bir tarif olan aynı zamanda, Türk Mutfağının meşhur tatlarından olan portakal tatlısının tarifini sizler için derledik. Şerbetli tatlılarda genellikle kullanılan margarin bu tatlıda kullanılmıyor. Her evde bulunan temel malzemelerle 10 dakika içinde hazırlayabilirsiniz. Hem görüntüsüyle hem tadıyla tatlı tabaklarınızı süsleyecek. Portakal severlerin vazgeçemeceği olan bu tatlının yapımına geçelim.

Malzemeler
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı taze sıkılmış portakal suyu
Yarım su bardağı irmik
1 adet portakal kabuğu rendesi
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
Alabildiği kadar un

İç Harcı İçin

1 su bardağı çekilmiş ceviz
2 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tarçın

Şerbeti İçin

2,5 su bardağı toz şeker
3 su bardağı su
1-2 damla limon suyu

Yapılışı: Tatlının şerbeti için, tencereye toz şeker ve suyu alalım, orta ateşte, ara ara bir çırpma teli ile karıştırarak pişirmeye başlayalım. Kaynadıktan sonra 15 dakika daha pişirelim ve limon suyu ilavesini yapalım. 3-4 dakika daha kaynatarak ateşten alıp, soğumaya bırakalım. İç harcı için ise çekilmiş ceviz, toz şeker ve tarçını bir kasede güzelce karıştıralım. Tatlımızın hamuru için; unun bir kısmını yoğurma kabına alalım. Sıvı yağ, portakal suyu, irmik, kabartma tozu, vanilya ve portakal kabuğunu ekleyerek, kontrollü şekilde un ilavesi ile hamuru toparlayalım. Ele yapışmayan bir hamur elde ettiğimizde, avuç içi büyüklüğünde parçalar koparalım ve elimizde, parmaklarımızla bastırarak, yuvarlak şekilde açalım. Ortasına yaklaşık 1 tatlı kaşığı iç malzemeden koyalım ve hamurun kenarlarını birleştirerek, kapatalım ve yuvarlayalım. Birleşim kısımları alta gelecek şekilde yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizelim. (Bu ölçülerle 18 adet tatlı elde edilmiştir.) Şekillendirme sonrasında, tatlılarımızı önceden ısınmış 180 derece fırında üzerleri kızarana kadar yaklaşık 30 dakika pişmeye alalım. Pişen tatlıların, fırından aldıktan sonra, 1-2 dakika ilk sıcağının çıkmasını bekleyelim ve soğumuş olan şerbetin içine batırıp, çıkararak, servis tabağına dizelim. Kalan şerbeti de tatlılarımızın üzerine gezdirelim. Tatlıların şerbetini iyi bir şekilde çekmesi için 1-2 saat dinlendirdikten sonra; üzerine; ceviz, Antep fıstığı, Hindistan cevizi vs. gibi arzu edilen malzemelerle süsleme yaparak servise hazırlayalım. Afiyet olsun.