LGS ve YKS tercihinde bunlara dikkat edin

Danismanim.org, rehber öğretmenleri, bu hafta İstem Koleji Rehberlik Bölüm Başkanı Ş. Başak Ceyhan ile LGS ve YKS tercihlerinde nelere dikkat edilmeli konusu ile ilgili bir söyleşi yaptı.

LGS ve YKS tercihinde bunlara dikkat edin

LGS sonuçlarının açıklandığı ve YKS sonuçlarının da yakın bir tarihte açıklanmasının beklendiği şu dönemde veli ve öğrenciler tercihlerde nelere dikkat etmeli?

2022 Liselere Geçiş Sistemi Merkezi Sınavı ve Yükseköğretim Kurumları Sınavı uygulandı. LGS sınav sonuçları 30 Haziran’da açıklanırken YKS sonuçlarının ise 20 Temmuzda açıklanması bekleniyor.

Öncelikle 2022 LGS sınavı ve YKS’ye giren tüm öğrencilerimize geçmiş olsun diyor, tebrik ediyorum. Bu yıl öğrencilerimiz aslında iki sınava girdiler. İlk sınavları pandemi süreciydi. Bu yıl LGS sınavına giren öğrenciler 6. Sınıfın ilk döneminin sonuna doğru, YKS’ye giren öğrenciler 10. Sınıfın ilk döneminin sonuna doğru pandemi süreci yaşadılar. 8. Ve 12. Sınıf olana kadar neredeyse hiç yüz yüze eğitime gelemediler. Bu sebeple hem öğrencilerimiz hem aileleri hem de okullarımız, öğretmenlerimiz büyük bir tebrik hak ediyorlar.

2022 LGS sınav sonuçlarına göre, sınava 1milyon 31bin 789 kişi girdi. Matematik ve fen bilimleri ortalamaları geçen yıla göre arttı. Türkçe belirleyici olacağı tahminleri doğru görünüyor. Geçen yıl 97 tane Türkiye 1. Si var iken bu yıl 193 tane Türkiye 1. Si var. Bizim okulumuzdan da 2 Türkiye 1. Si çıkması bizi çok mutlu ve onureetti.   400-500 puan aralığındaki öğrenci sayısı geçen yıla göre artış gösterdi. Öğrencilerin yüzde 9,93 ü 400-500 puan aralığında yer aldı. Bu da bu Aralıkta öğrenci alan liselerde binde birlik farkların bile çok önemli olacağını gösteriyor.Aslında sınavdan hemen sonra ön görülen tahminlerdeki gibi 2022 LGS sınavı 2021 yılına göre yapılabilirliği daha fazla olan bir sınav oldu. Haliyle lise puanları ve yüzdelik dilimleri de yükseliş göstereceği görülüyor. Tercih dönemi ise ; 4 Temmuz -20 Temmuz 2022 tarihleri arasında yapılacak. Öğrenciler, ilk olarak Yerel Yerleştirme ile Öğrenci Alan Okullar ekranından tercih yapacaklardır. Yerel yerleştirme tercihlerinden ilk 3 (üç) okulu Kayıt Alanından seçmek şartıyla öğrenciler en fazla 5 (beş) okul tercihinde bulunabileceklerdir. Yapılan tercihlerde; aynı okul türünden (Anadolu Lisesi, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Anadolu İmam Hatip Lisesi) en fazla 3 (üç) okul seçilebilecektir. Yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar için tercihlerini yaparak kayıt işlemini tamamlayan öğrenciler, istemeleri hâlinde merkezî sınavla öğrenci alan okullar için açılacak Merkezî Sınavla Öğrenci Alan Okullar ekranından en fazla 10 (on) okul; Pansiyonlu Okullar tercih ekranından da en fazla 5 (beş) okul olmak üzere toplamda 20 (yirmi) okul tercihinde bulunabilecektir.(2022 LGS Yerleştirme Kılavuzu)

Peki lise tercihi yapılırken nelere dikkat edilmeli?

Öğrencilerimiz liseye başlayarak aslında üniversite hazırlık ve kariyer yolculuğuna çıkıyorlar. Onlara şuan lise seçerken aslında 2032’li yıllardaki kariyerleri, yaşam standartlarının oluşturulması sağlanıyor. Peki 2032’li yıllarda Türkiye ve dünya bu haliyle mi kalacak? Tabi ki hayır. Hızla gelişen ve değişen dünyaya uyum sağlayabilmek için yeniliklere açık bakış açısı ve ön görüler ile çocuklarımızın beceri ve yetilerini nasıl geliştireceğine kafa yormalıyız. Geleceğin meslekleri nedir? Diye araştırmak yerine Mesleklerin geleceği nasıl olacak? Konusunu araştırmak daha doğru olacaktır. Çocuklarımızın seçeceği meslek her ne olursa olsun kazanması gereken bazı önemli beceriler var. Dolayısıyla ilk yapılacak iş, kendini iyi tanımak, hayat planı ve hedefler üzerine düşünmek, alternatifler üretmek.  Yenidünya düzeninde işe alım kriterleri büyük önem arz ediyor. Bireyin kişisel özellikleri çok önemli bunun için kişilik envanterleri uygulanıyor. Ekip-takım çalışması uyumu, iş birliği, şeffaf - dürüst paylaşımlar ve güven teşkil edilmesi, sorumluluk alınabilmesi,inisiyatif alabilme, sorun çözme becerilerinin gelişmiş olması Aynı zamanda Dijital sistemlere hakim ve yeniliklere açık olmak, sadece yapacağı mesleki yetilere değil farklı alanlarda da becerileri geliştirmek,  organizasyon, planlama, yaratıcılık üretme ve iletişim becerileri en önemli işe alım kriterleri arasında yer alıyor. Öğrenciler ve aileleri lise seçerken bu becerileri geliştirebilecek, onlara bu konularda fırsatlar oluşturabilecek okulları tercih etmeli. 9. Sınıfta başlayan üniversite hazırlık yolculuğu sadece ders çalışılıp soru çözülerek hazırlanılacak bir süreç değil, üniversite hayatı ve kariyer yolculuğuna katkıda bulunabilecek beceriler kazandırıp geliştirmeli. Lisede bu becerileri kazanan öğrenciler üniversiteye başlandıklarında faydasını fazlasıyla görüp kendilerine daha farklı iş alanları oluşturacak, mesleklerinde fark yaratacaklardır.

Üniversite tercihlerinde nelere dikkat etmeli?

Aslında aynı durum YKS’ye giren öğrencilerimizde de benzerlik gösteriyor. Lisede kazanılan becerilerle, üniversitede bu becerileri geliştirerek, fırsatları değerlendirerek ilgi ve yeteneklere uygun bölümler tercih edildiğinde başarı ve yaşam standartları olumlu yönde etkileniyor. Bu nedenle tercih süreçlerinde öncelikli olarak düşünülmesi gereken ilgi yeteneklere uygun seçimler yaparken, seçilen lise ya da üniversitenin öğrenciye kazandıracağı becerileri ve sunacağı fırsatları detaylı bir şekilde araştırmak en doğru seçenek olacak.

Tercihlerde ortak karar

Tercih yapma konusunda öğrencilerin seçimleri, ailelerin tecrübeleri ve ön görüleri çok kıymetli. Öğrencinin istediği lise, üniversite ya da bölümü birlikte araştırmak sunulan fırsatları değerlendirmek, uzmanlardan destek alarak ortak karar verebilmek en doğrusu olacaktır.

Hem lise hem de üniversite tercihlerinde puan üstünlüğü esas olması sebebiyle seçilecek okullar ve bölümler istek sırasına yazılıp, istenmeyen okul ve bölüm tercih listesine alınmamalıdır. Aynı zamanda da yapılacak olan tercihler istenilen en son yere kadar değerlendirilip LGS için yüzdelik dilim, YKS için başarı sıralarının aralıkları geniş tutularak, öğrencinin kendi sıralamasının altında olan gelmesi çok muhtemel okullarda yazılmalıdır. ( Ama bu seçimler istenilen yerler ise yazılması gerektiği unutulmamalıdır.)

Değerli Aileler, Sevgili Öğrenciler,

Hayatımızda sınavlar hep olacak. Ama bu sınavlar sadece hayat amaçlarına giden yolda birer araç. Odaklanılması gereken en önemli şey is büyük resim. Büyük resim ise,  güçlü yönler ve bu yönlerle insanlığa ve dünyaya nasıl hizmet etmeyi istediğini belirlemek. Hayatlarınızda yeni bir sayfa açıyor, yeni bir başlangıçlara adım atıyorsunuz. Hepinizin yeni başlangıçları hayırlı olsun. Hayal ettiğiniz tüm hedeflerinize ulaşmanız dileğiyle…