Liseler ayrılıyor – Diplomalar çeşitleniyor!

Son zamanlarda üniversitelerde yaşanan yığılma ve meslek hayatına atılma problemi dillerden düşmüyor. Öte yandan kalifiye eleman sıkıntısı yaşanıyor. Milli Eğitim Bakanlığı da tuşa bastı. Liseler ayrılacak. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberlerinde…

Liseler ayrılıyor – Diplomalar çeşitleniyor!

Bazı liselerin eskisi gibi 3 yıla indirilebileceği konuşuluyor. Milli Eğitim Bakan Yardımcı Ömer Faruk Yelkenci ise liselere ilişkin yeni düzenlemenin sinyalini verdi. Buna göre, diplomaların 'Normal Lise' ve 'İleri Lise' şeklinde ikiye ayrılacağı belirtildi.

Millî Eğitim Bakanı Ömer Dinçer döneminde 4+4+4 sistemi uygulanmaya başlanmıştı. 12 yıllık kesintisiz eğitimin lise aşamasında revizyon yapılacağı ifade ediliyor. 

MEB ve ÖSYM iş birliğinde Uluslararası Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Sempozyumu'nda 4 yılın yeniden ele alınması gerektiğini belirten Yelkenci, ''Kademeler arası geçişle dolaylı, mesleki ve teknik eğitimde niteliği artırmakla doğrudan ilişkili bir başka husus da 4+4+4 sisteminin son dört yılı...

Bu dört yılı da yeniden ele almamız gerektiği şüphesiz aşikârdır. Bu noktada çalıştaylarda ve panellerde bu konular gündeme gelirse detaylı bir şekilde tartışılırsa Millî Eğitim Bakanlığına büyük bir katkınız olacağını politika geliştirmede özellikle ifade etmek isterim.'' diye konuştu.

Normal lise – İleri lise diploması ayrı olacak

Türkiye Gazetesi'nden Mahmut Özay’ın haberine göre, bazı liselerin 3 yıllık eğitime inebileceği söylentileri dolaşıyor. Edinilen bilgilere göre söz konusu eğitim için çeşitli modeller masaya yatırılıyor. 

Bunlardan biri şıklı eğitim modeli. Buna göre, diplomalar 'Normal Lise' ve 'İleri Lise'diye ikiye ayrılacak. Üç yılda mezun olmak isteyen öğrencilere 'normal lise' diploması verilecek. Bu öğrenciler 3 yıllık eğitimin ardından iş hayatına atılabilecek ve kalifiye eleman ihtiyacına karşılık verebilecek.

Herkes üniversiteli algının önüne geçilecek!

Üç yıllık eğitim ile iş hayatına katkı sağlayan öğrenciler ile birlikte herkes üniversiteli oldu algısının da önüne geçilmiş ve sanayide, tekstil gibi sektörlerde usta olmaya aday kalifiye elemanlar yetişecek. Böylelikle mavi yaka ihtiyacı karşılanacak, mesleki eğitime ağırlık verilecek.

Üniversiteye gitmek isteyen öğrenciler ise 4 yıllık eğitim sonunda 'ileri lise' diploması verilecek.