'Lojistik köy' geliyor
Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, sanayi Kayseri'ye 12 ili destekleyebilecek nitelikte kapasite açacak olan Boğazköprü Lojistik Köyü'nün ikinci etabı için ihaleye çıkılacağı müjdesini verdi.
7 LOJİSTİK KÖY VAR
TCDD tarafından 2016 yılı itibariyle Samsun (Gelemen), İstanbul (Halkalı), Eskişehir (Hasanbey), Denizli (Kaklık), Kocaeli (Köseköy), Balıkesir (Gökköy) ve Uşak olmak üzere 7 lojistik köyün açılışı yapıldı. 12 lojistik köyle birlikte, inşaat yatırım, kamulaştırma, altyapı tesis kurulum, yer belirleme çalışmalarının sürdüğü Boğazköprü Lojistik Köy ile ilgili ise yakın zamanda ihaleye çıkılacak.
13'Ü YAPIM AŞAMASINDA
Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Kayseri Tren Garı'nda TCDD Genel Müdürü Ali İhsan Uygun ve üst düzey yetkililerinin bulunduğu toplantıya katıldı. Gece boyu süren toplantıda hem demir yollarında hem de kara bağlantılarında yapılacak ya da yapımı devam eden projeler görüşüldü.
12 İLİ DESTEKLEYECEK KABİLİYETTE OLACAK
Büyükkılıç, toplantıdaki en önemli kararın, Genel Müdür Uygun tarafından verilen, Boğazköprü Lojistik Köyü ikinci etabı için verilen ihale talimatı olduğunu söyledi. Türkiye'de mevcutta 7 adet lojistik köy bulunduğunu ve Boğazköprü'dekinin dışında inşaat yatırım, kamulaştırma, altyapı tesis kurulum, yer belirleme çalışmalarının süren 12 lojistik köy projesi olduğunu belirten Büyükkılıç, "Burası, ülkemizin 2023 Ekonomi Stratejilerinden olan 500 milyar dolar ihracat hedefini gerçekleştirmesine dayanak noktası oluşturacak merkezlerden biri olacaktır. Ayrıca, bünyesinde 3 OSB ve 1 Serbest bölge barındıran ve çevresindeki 12 ili destekleyebilecek kabiliyete sahip olan ilimiz için önemli bir yatırım olacaktır." dedi.
KATLI KAVŞAK VE YAYA GEÇİDİ ÇALIŞMALARI DA GÖRÜŞÜLDÜ
Toplantıda şehir için başka önemli kararlar daha alındığını dile getiren Büyükkılıç, "Ayrıca Fuzuli Caddesi’nden devam ederek Yakut Mahallesi girişinde tren yolunun kesiştiği noktada TCDD tarafından yapılacak katlı kavşak ve TCDD ile yapacağımız protokol kapsamında belediyemizce yapılacak yaya ve Yavuz Selim’deki araç alt geçidi çalışmaları için de görüştük.” ifadelerini kullandı.
LOJİSTİK KÖY NEDİR?
1960’lı yıllardan sonra ABD’de, Japonya’da ve kıta Avrupası’nda (Sogaris 1967) kurulmaya başlanan lojistik köyler; ticari lojistik faaliyetlerin sunulduğu alanları ifade etmektedir.
Ülkemizde TCDD tarafından 2005 yılında itibaren 20 merkezde lojistik köy kurma çalışmaları başlatılmıştır. 2016 yılı itibariyle Samsun (Gelemen), İstanbul (Halkalı), Eskişehir (Hasanbey), Denizli (Kaklık), Kocaeli (Köseköy), Balıkesir (Gökköy) ve Uşak olmak üzere 7 lojistik köyün açılışı yapılmış, diğer lojistik köylerin İstanbul Yeşilbayır, Kayseri (Boğazköprü), Konya (Kayacık), Bitlis-Tatvan, Sivas, Kars, Habur, Bilecik (Bozüyük), Mardin, Erzurum (Palandöken), Mersin (Yenice), Kemalpaşa, Kahramanmaraş lojistik köyleri inşaat yatırım, kamulaştırma, altyapı tesis kurulum, yer belirleme çalışmaları devam etmektedir.
Lojistik köylerin, Türkiye'nin 2023 Ekonomi Stratejilerinden olan 500 milyar dolar ihracat hedefini gerçekleştirmesine dayanak noktası oluşturacak lojistik yeterlikte olacağı değerlendirilmiştir.
>>Haber Merkezi