Malatya Fayı Kabarıyor: Kayseri'yi Sarsacak Deprem An Meselesi!

Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Malatya fayının 7,2 büyüklüğünde deprem üretebileceğini açıklamasının ardından Jeoloji Mühendisi Adnan Evsen, olası bir 7,2 büyüklüğünde depremin Kayseri'yi nasıl etkileyeceğini açıkladı. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'de…

Malatya Fayı Kabarıyor: Kayseri'yi Sarsacak Deprem An Meselesi!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Prof. Dr. Hasan Sözbilir, 100'e yakın bilim insanıyla yaptıkları incelemeler sonucunda Malatya fayının 7,2 büyüklüğünde deprem üretebileceğini açıklamasının ardından Jeoloji Mühendisi Adnan Evsen, olası bir 7,2 büyüklüğünde depremin Kayseri’yi nasıl etkileyeceğini açıkladı. 

Malatya Fayı Kabarıyor: Kayseri'yi Sarsacak Deprem An Meselesi!

Malatya Fayı Deprem Riski Taşıyor

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremin ardından, bölgede 100'e yakın bilim insanı 128 fay üzerinde yapılan incelemeler, önemli bulgular ortaya koydu. Bu çalışmaların odak noktalarından biri olan Malatya Fayı, dikkat çekici sonuçlar verdi. Bilim insanları, Malatya, Kahramanmaraş, Adıyaman, Sivas, Tunceli, Elazığ, Kayseri ve Erzincan'ı etkileyen bu fay hattının, kırılması halinde 7,2 büyüklüğünde bir deprem üretebileceğini vurguladı.

‘Malatya Fayı diri bir faydır’

Jeoloji Mühendisi Adnan Evsen, bu olası depremin Kayseri üzerindeki etkilerini değerlendirdi ve Malatya Fayı'nın aktif bir fay olduğunu vurgulayarak; ‘Malatya Fayı, toplam 176 km uzunluğunda olan ve MTA tarafından yapılan Türkiye Diri Fay Haritasında yer alan önemli bir fay hattıdır. Bazı araştırmacılar tarafından pasif olduğu iddia edilse de, son yapılan çalışmalar bu fayın aktif olduğunu göstermektedir. 6 Şubat depremlerinden sonra az sayıda da olsa küçük ölçekli depremlerin olması, fayın diri olduğunun bir başka kanıtıdır’ ifadelerini kullandı.

‘7,0-7,3 Mw büyüklüğünde deprem üretebilir’

Evsen, 5 Mayıs 1986 yılında 6,1 Mw büyüklüğünde ve yaklaşık bir ay sonra da 5,8 Mw  büyüklüğünde yeni bir depremin olmasının, Malatya fayının aktif bir fay olduğunun bir kanıtı olduğunu vurguladı. Evsen, Malatya Fayı'nın Akçadağ Segmenti (74 km), Arguvan Segmenti (37 km) ve Kemaliye Segmenti (65 km) olmak üzere toplam üç segmentten oluştuğunu ve toplam uzunluğunun 176 km olduğunu belirtti. Bu fayın uzunluğuna dayanarak, Wells ve Coppersmith eşitliği kullanılarak yapılan hesaplamalara göre, teorik olarak 7,0-7,3 Mw büyüklüğünde deprem üretebileceği ifade edilmektedir. Ancak Evsen, bu hesaplamaların sadece bir yaklaşım olduğunu ve depremlerin ampirik formüllere göre büyüklük üretmeyebileceğini de söyledi.

Prof. Dr. Hasan Sözbilir'in, Malatya Fayı'nın 7,2 Mw büyüklüğünde bir deprem üretebileceğine dair basında yer alan açıklamalarına da değinen Evsen, bu beyanatın paleosismolojik çalışmalar kapsamında değerlendirilmediğini, sadece fay uzunluğuna dayanarak yapılan bir tahmin olduğunu belirtti.

Sürpriz bir deprem olmayacak

6 Şubat depremlerinin ardından, Malatya Fayı'nın çok yakınında bulunan Çardak Fayı'nın kırıldığını belirten Evsen, Sürgü Fayında ise herhangi bir etkilenme olmadığını söyledi. Çardak Fayının kırılması ile birlikte, fayın kuzeydoğu ucundaki Malatya Fayı ve güneybatı ucundaki Savrun Fayının stres yüklendiğini ve bu fay hatlarında olası bir depremin sürpriz olmayacağını ifade etti.

Adnan Evsen, Malatya Fayı'nın Akçadağ Segmentinin en güney ucunun Kayseri iline kuş uçuşu yaklaşık 200 km mesafede olduğunu belirterek; ‘Malatya Fayı Akçadağ Segmentinin en güney ucu, Kayseri iline kuş uçuşu yaklaşık 200 km uzunluğundadır. Kemaliye Segmenti ise Divriği ilçesinin kuzeydoğusunda Deliler Fayının Tecer Segmentine 7-8 km mesafede sonlanmaktadır. Bu bölgede yer alan tektonik hattın ayrıntılı çalışmalar sonucunda Deliler Fayının Tecer Segmenti ile Malatya Fayının Kemaliye Segmentinin bağlantılı olabileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Malatya Fayında olası bir depremin, Ovacık Fayını tetikleme potansiyeli mümkündür. Malatya Fayının Kemaliye Segmentinin kırılması halinde Kayseri şehrini de etkileme potansiyeli olan Deliler Fayının da tetiklenmesi ve stres yüklenmesi söz konusu olabilir’ dedi.

Malatya Fayı Kayseri’deki fay hattını tetikleyebilir

Evsen, Malatya Fayında olası bir depremin, Ovacık Fayını tetikleme potansiyeline sahip olduğunu ifade etti. Özellikle Malatya Fayının Kemaliye Segmentinin kırılması durumunda, Kayseri’yi de etkileme potansiyeli olan Deliler Fayının da tetiklenmesi ve stres yüklenmesi söz konusu olabileceğini aktardı. Ayrıca bu tür etkileşimlerin, bölgedeki sismik aktivitenin artmasına neden sebebiyet verebileceğinin altını çizdi.

Evsen, Malatya Fayı'nın yeni bir fay olmayıp Türkiye Diri Fay Haritasında yer aldığını belirtti. Bu fay hattının kırılması durumunda, başta Malatya olmak üzere Sivas, Kahramanmaraş, Tunceli, Elazığ, Erzincan ve Kayseri şehirlerinin etkilenebileceğini söyledi.