Market Poşetlerine Zam Mı Geldi?

Zincir marketlerde 25 kuruşa satılan poşetlere zam gelip gelmediği vatandaşlar tarafından araştırılıyor. Bütün ürünlerin fiyatlarının sürekli arttığı bir dönemde market poşetlerine zam geldi mi? Ayrıntılar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri bülteninde…

Market Poşetlerine Zam Mı Geldi?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Türkiye'de 2019 yılının Ocak ayından marketlerdeki plastik poşetlerin ücretli satılması uygulamasına geçildi. Plastik kullanımının azaltılması için alınan karar, o günden beri vatandaşlar tarafından tartışılıyor. 2019 yılında 25 kuruştan satılması kararlaştırılan plastik poşetler, aradan geçen 5 yıla rağmen aynı fiyattan satılmaya devam edildi.
Marketlerde bulunan alışveriş poşetlerine zam gelip gelmediği son günlerde sosyal medyada yeniden gündem oldu. Bütün ürünlerin arttığı bir dönemde market poşet fiyatlarının sabit kalması, sosyal medyada tartışma konusu oldu.

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından plastik poşetlerde yeniden değerleme oranı yüzde 58,46 olarak tespit edilmişti. Bu kapsamda, yeniden değerleme oranına göre plastik poşet, elektrikli ve elektronik eşya, pil, akümülatör, madeni yağ, bitkisel yağ, ilaç, lastik ve ambalajlı ürünlerden tahsil edilecek geri kazanım katılım payı tutarları artırıldı.

Buna göre plastik poşet geri kazanım katılım payı 60 kuruş olarak belirlendi. Böylece, satıcıların piyasaya süreceği her poşet karşılığında devlete ödeyeceği tutar 60 kuruş olacak. 

Ancak Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın aldığı karara göre, bu bedel vatandaşa yansıtılmayacak. Vatandaşlar, 2024 yılı sonuna kadar alışveriş poşetlerine 25 kuruş ödemeye devam edecek.