Mazlumder: İnfaz yasası ve tahliyeler adaletli olsun

Mazlumder Kayseri Şubesi, geçtiğimiz günlerde kabul edilen infaz yasası hakkında basın açıklaması yaptı. Tahliyeler adaletli olsun dedi.

Mazlumder: İnfaz yasası ve tahliyeler adaletli olsun

MAZLUMDER Kayseri Şube Başkanı Ahmet Taş yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi.

" Yıllardır çıkacağı kamuoyunda tartışılan infaz yasası korona virüs tedbirleri çerçevesinde yeniden gündeme geldi. Ak Parti ve MHP kurmayları tarafından son şekli verilen yasa, TBMM'de yapılan görüşmeler sonunda kabul edildi. Cumhurbaşkanı'nın onayının ardından Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi ve cezaevlerinden tahliyeler başladı.

Terör, devlete karşı işlenen suçlar, cinsel suçlar başta olmak üzere bazı suçları kapsamayan infaz yasasının yürürlüğe girmesinin ardından 90 bin kadar mahkum ve tutuklunun cezaevlerinden tahliyesi kamuoyuna duyurulmuş bulunuyor.

Yeni infaz yasası ile başlayan tahliyeler, tahliye olan mahkumları memnun ederken Sivas olayları mahpusları, 28 Şubat darbe dönemi mahpusları, erken evlilik mahpusları, ömür boyu nafaka mağdurları, ileri yaşta cezaevinde olup bakımları cezaevi yönetimine de yük olan mahpuslar ve mahkemelerde aklanan KHK mağdurlarını hiç de memnun etmedi.

Devlete ve cezaevi yönetimlerine, devletin ve milletin emaneti olan bu insanlar, devleti idare eden hükümet ve TBMM'nin kendilerini kapsam dışı bırakmasının hukuk ve adalet anlayışına uymadığını, yürürlüğe giren infaz yasasının kendilerine üvey evlat muamelesi yapılmadan, her türlü kınanmanın yok sayılarak ek bir yasa ile iyileştirilerek yeniden gündeme getirilmesini talep ediyorlar.

MAZLUMDER Kayseri Şubesi olarak! TBMM'nin kuruluşunun 100.yılının kutlandığı şu günlerde devletin başında olan Cumhurbaşkanı, TBMM ve Adalet Bakanlığı'ndan talebimiz;

a) 28 Şubat darbe dönemi brifingli yargı dönemi mahpuslarının yeniden yargılanması.

b) 1993'te meydana gelen Sivas olaylarının hukuksuz ve adaletsiz yargılamalar ile ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum edilen mahpuslarının yeniden yargılanma yolunun açılması.

c) 2001'de çıkarılan yasa ile evlilik yaşının aşağı çekilmesi ile mağdur edilen genç evlilerin (Sayıları 5000 civarında) yapılacak hukuki düzenleme ile hapis hayatlarının sonlandırılması.

d) Medeni kanunda yapılacak yeni ve adaletli düzenleme ile ömür boyu nafaka mağdurlarının zulümden kurtarılması.

e) Yaşı 70’leri aşmış bir çok hastalıkla cedelleşen, bakımları cezaevi yönetimlerine yük olan mahkumların, suçları ne olursa olsun tahliyelerinin sağlanması için;

En kısa zamanda adaleti ve hukuku öne alan devletin adaletine güveni yeniden tesis edecek yeni bir infaz yasasının yapılarak meclis gündemine getirilip, incinen gönüllerin tamir edilmesi için çalışmalar başlatmaya davet ediyoruz."