MEB merdiven altı yapılara göz açtırmıyor! Karekod'dan sonra yeni uygulama...
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, açık liselerde okuyan öğrencilerin, merdiven altı ve denetimsiz kurslarda eğitime devam ettiğini öğrendiklerini belirterek velilere uyarıda bulundu. Bu duruma yönelik sıkı denetimler başlatan Bakanlık, tabelalarda 'Karekod' uygulamasının ardından şimdi de İzinsiz eğitim faaliyeti ihbar hattı kurdu. MEB'e bağlı özel eğitim kurumları tam listesine nasıl ulaşılır? İhbar hattına nasıl erişilir? Merdiven altı yapılar ne kadar ceza alacak? Detaylar Kayseri Anaodolu Haber'de...
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, açık liselerde okuyan öğrencilerin, merdiven altı ve denetimsiz kurslarda eğitime devam ettiğini öğrendiklerini belirterek velilere uyarıda bulundu. Bu duruma yönelik sıkı denetimler başlatan Bakanlık, tabelalarda 'Karekod' uygulamasının ardından şimdi de İzinsiz eğitim faaliyeti ihbar hattı kurdu.
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, açık liselerde okuyan öğrencilerin, merdiven altı ve denetimsiz kurslarda eğitime devam ettiğini öğrendiklerini belirterek, bu kursların hem resmi hem de özel okullarda ilişiği kesilenlere yönelik FETÖ'nün yönettiği bir sektör olduğunu ifade etti.
Bakan Tekin, yeni eğitim öğretim döneminde konuya ilişkin İçişleri Bakanlığı ile istişare halinde olduklarını vurgulayarak; velilere seslenerek çocuklarını bu kurslara emanet etmemeleri konusunda ikazda bulundu.
Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı faaliyet gösteren kursların tam listesi yayımlandı
"Merdiven altı" olarak tabir edilen, Bakanlıktan ruhsatı olmadan faaliyet gösteren kurslarla ilgili Milli Eğitim Bakanlığı'nın çalışmaları kapsamlı şekilde yürütülüyor.
Öğrenci ve velilerin, herhangi bir mağduriyet yaşamamaları için Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı faaliyet gösteren özel kursların listesi için aşağıdaki linke tıklayınız...
MEB'e bağlı özel kursların listesi
Kurum tabelalarında 'karekod' dönemi...
Valiliklere gönderilen yazıda, Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği gereği kurum tabelalarında "karekod" uygulamasına yer vermeleri gerektiği bildirildi. Bu bağlamda Bakanlık özel öğretim kurumlarında karekod kimlik tanımlaması yaptı ve ailelerin bu kodları tarayarak çocuklarını yollamak istedikleri kurumların izinli olup olmadıklarını görebilmesine olanak sağladı.
Karekod uygulamasının içerisinde, özel öğretim kurumunun adı, kurum kodu, türü, açılma tarihi, adresi, adres kodu, kurucusunun kim olduğu, bina kontenjanı, uyguladığı program tür ve kontenjanları ve ücretlerine dair kritik bilgiler bulunuyor.
İzinsiz Eğitim Faaliyeti İhbar hattı kuruldu
Bakanlığın 81 ile gönderdiği 1 Eylül tarihli yeni yazıda, Türkiye'de her türlü eğitim ve öğretim faaliyetlerinin Bakanlığın izni ve denetimine tabi olduğunun altı çizildi.
Konunun önemi ve izinsiz faaliyet yürüten yerlerin tespitinde teknolojik imkanlardan yararlanabilmek için Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü internet sayfasında "İzinsiz Eğitim Faaliyeti İhbarı" linkinin oluşturulduğu duyuruldu.
İzinsiz eğitim faaliyeti ihbarları, Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü'nün "http://ookgm.meb.gov.tr/izinsizegitim.php" adresi üzerinden gerçekleştirebilecek.
İzinsiz eğitim faaliyet ihbarı için tıklayınız
Öte yandan valiliklerce oluşturulan izleme ve koordinasyon komisyonları, ihbarların doğruluğunu teyit etmek için inceleme, soruşturma işlemlerini başlatacak.
Süreçler sonucu kesinleşen verileri Valilikler, Bakanlığa bildirecek. Tespit edilen bu yapılar kanun gerğei kapatılacak ve işletenlere brüt asgari ücretin 20 katı kadar para cezası verilecek.
MEB, Valiliklere kurum girişinde karekodu bulunmayan özel öğretim kurumları tabelaları için son gün 18 Eylül Pazartesi...
Merdiven altı yapılar eğitim sürecine pozitif etki yapamaz!
Geçtiğimiz günlerde Kayseri Eğitim Bir-Sen Şube Başkanı Mehmet Emin Aslantürk ile MEB'in teni uygulamalarına ilişkni gerçekleştirdiğimiz röportajda kendisine yönelttiğimiz Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in “11. sınıftan 12. sınıfa geçen öğrenciler için açık lise erişim açık lise nakil süreçlerini zorlaştırarak aslında eğitim verdiğini iddialarla mücadele edilmiş olacaktır.” sorusuna Aslantürk;
“Bakanımız açıklamasında açık liseye göçe izin vermeyeceğiz dedi. 1 Eylül 2015’te Türkiye’deki bütün dershaneler resmi olarak kapatıldı. O süreçte şu anki mevcut Milli Eğitim Bakanı’mızın çok büyük emeği var, süreci yöneten kişilerin başındaydı. Geldiğimiz noktada bu dershaneler düz liselere, anadolu liselerine okul öncesi kurumlara ilkokul ortaokul olarak dönüştürüldü. Çok sayıda kurum dönüşmüş oldu. Mevcut durumda dershane ismini kullanamayacağı için aileler bu yapıları bir ihtiyaç gibi görüyor” Şeklinde yanıt vermişti.
Başkan Aslantürk; “Keşke böyle bir durum olmasa. Okullarda verilmesi gereken müfredat kapsamında, verilmesi gereken konular aktarılsa sınavlara girip onlardan sorumlu olsalar çok daha güzel olacak. Bizim eğitim sisteminde bir yarış söz konusu. Çocuklarımızı bir yarış atına dönüştürmüş durumdayız. Böyle bir beklenti olunca veliler bir üst düzeyi talep ediyor. Bunun da yolunu özel ders aldırmak olarak görüyor.
Resmi olanlar hariç merdiven altı birçok kurumla karşı karşıyayız. Bunların önüne geçme adına yapılan bir çalışma. Bu yapılar, dershane sürecinden sonra özel eğitim kursları şeklinde anıldılar. Etüt eğitim merkezleri şeklinde devam ettiler ama tabelada o ismi görüyorsunuz. İçeriye girdiğinizde çok farklı çalışmalar karşınıza çıkabiliyor.
Bakanlık denetimini yaparak tespitini yapmıştır. Bunun üzerine gitme kararı şahsi kanaatimce ondan kaynaklı gibi gözüküyor. Merdiven altı yapıların eğitim sürecine çok daha pozitif katkı sunacağını ben düşünmüyorum. Resmi devletin denetiminde olan bakanın denetiminde bu görevi yürüten kurumların çok daha sağlıklı bir çerçeve çizeceğini düşünüyorum." İfadelerini kullanarak Milli Eğitim Bakanlığı'na dest ve katkı sunmaya devam edeceklerinin altını çizmişti.