Meclis Toplantısı Gergin Geçti!

Kocasinan Belediyesi'nin Ağustos ayı meclis toplantısı geçtiğimiz günlerde gerçekleşti, toplantıya gergin anlar damga vurdu. Ayrıntılar Kayseri Anadolu Haber'de...

Meclis Toplantısı Gergin Geçti!

CHP Kocasinan İlçe Başkanlığı'ndan yapılan basın açıklamasında, CHP Kocasinan Belediyesi Meclis Üyesi Zeki Gümüş, yaşananları değerlendirdi.

Gümüş, ‘Belediye meclis toplantıları kamuya açık olmalı ve basın mensuplarının çıkarılması, vatandaşların fotoğraf ve video çekimlerinin engellenmesi kabul edilemez bir davranıştır’ dedi.

Soru Önergeleri Gündeme Alınmadı

Toplantıda CHP'li meclis üyeleri tarafından üç adet soru önergesi sunuldu. Gümüş, Kocasinan Belediye Muhasebe Müdürlüğü’ne atanan Eski Akkışla Belediye Başkanının ataması, Dragon Festivali ve Tasarruf Tedbirleri kapsamında belediyenin bağlı şirketlerinin SGK ve vergi borçlarına karşılık devredilen taşınmazlara ilişkin soruların gündeme alınmadığını belirtti. Bu durumu Belediye Kanunu'nun 21. maddesine aykırı olarak değerlendiren Gümüş, meclis üyelerinin önergelerinin görüşülmesi gerektiğini vurguladı.

Gümüş konuya ilişkin, ‘Belediye Kanunu'nun 21. Maddesi gereği, meclis üyeleri tarafından sunulan soru önergeleri, belediye meclis gündemine alınmalı ve gerekli açıklamalar yapılmalıydı. Ancak, Belediye Meclis Çalışma Yönetmeliği'nin 11. maddesine aykırı olarak, sadece gündeme alınan maddeler görüşülmüş ve oturum kapatılmıştır. Daha sonra basın mensupları ve vatandaşlar dışarı çıkartılarak ses ve görüntü alınması yasaklanmıştır’ dedi.

Basın ve Vatandaşların Bilgi Alma Hakkı İhlal Edildi

Gümüş, belediyenin bu tutumunun hukuka ve demokratik süreçlere aykırı olduğunu ifade etti. Meclis üyelerinin demokratik süreçlere katılımını engelleyen bu uygulamanın şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkelerini ihlal ettiğini belirtti. ‘Bu olay, belediye yönetiminin ifade özgürlüğü ilkelerine aykırı bir tutum sergilediğini açıkça ortaya koymaktadır. Belediye meclis toplantıları, kamuya açık olarak düzenlenmekte ve basın mensuplarının ve vatandaşların bilgi edinme hakkı anayasa ve yasalar tarafından güvence altına alınmaktadır’ şeklinde konuştu.

Halkın Sesi Olmaya Devam Edeceğiz

Gümüş, meclis üyelerinin önergelerinin toplumun ihtiyaçlarının ve taleplerinin daha iyi anlaşılması ve karşılanması için kritik öneme sahip olduğunu vurguladı. ‘Bu hakların göz ardı edilmesi, temsil ettikleri halkın sesinin duyulmasına engel teşkil etmektedir. Basın mensuplarının çıkarılması, vatandaşların fotoğraf ve video çekimlerine engel olunması kabul edilemez bir davranıştır. Bu olay, belediye yönetiminin ifade özgürlüğü ilkelerine aykırı bir tutum sergilediğini açıkça ortaya koymaktadır’ dedi.

CHP’li Üyelerden Tepki

CHP Kocasinan Belediyesi Meclis Üyesi Ahmet Turan Özkan ise, halkın sorunlarını dile getirdiklerinde baskıyla susturulmaya çalışıldıklarını belirtti. Özkan, ‘Halkımızın bize iletmiş olduğu Sinan Cafelerin pahalılığı, mahallelerdeki temizliğin yetersiz oluşu, parklarda uygun olmayan durumların oluşu ve buralarda belediyelerden istenen yardımın dile getirilmesi bizler tarafından sürekli dile getirilmiştir. Bizi dinleyip geçenler artık kamuoyunun baskısına dayanamayacak olmuşlar ki bizi basınla birlikte susturmaya çalışmışlardır. Biz Kocasinan Belediyesi meclis üyeleri olarak halkımızın her türlü sıkıntısını dile getirmeye devam edeceğiz’ dedi.