Memur ve Emekliye Ocak Zammı: SSK ve BAĞ-KUR Emeklilerini Neler Bekliyor?

2025 yılı, milyonlarca memur ve emekli için yeni maaş artışlarıyla başlayacak. Özellikle SSK ve BAĞ-KUR emeklileri, 2024'ün ikinci yarısında gerçekleşen enflasyon oranına göre zam alacak. Memurlar ve memur emeklileri ise %6'lık bir artışın yanı sıra, enflasyon farkından doğan ek zam alacaklar. Kesin zam oranları Ocak ayının başında netleşecek olsa da, mevcut enflasyon tahminleri önemli ipuçları sunuyor. Ayrıntılar Kayseri Anadolu Haber'de...

Memur ve Emekliye Ocak Zammı: SSK ve BAĞ-KUR Emeklilerini Neler Bekliyor?

Enflasyon Beklentileri Ne Diyor?

Merkez Bankası, 2024 yılı sonu enflasyonunu %38 olarak öngörmüş, tahmin aralığının üst sınırını ise %42 olarak belirlemişti. Bankanın Piyasa Katılımcıları Anketi'nde enflasyon tahmini %43,31 olarak yer alırken, Reuters anketinde bu oran %42,95 olarak açıklandı. Son olarak, Finansal Kurumlar Birliği (FKB) Ağustos ayı anketinde 2024 sonu enflasyon tahminlerinin ortalaması %49,39 olarak belirlendi.

Memur ve Emekliye Ocak Zammı: SSK ve BAĞ-KUR Emeklilerini Neler Bekliyor?

Tahminler Zam Oranlarına Nasıl Yansıyacak?

Eğer 2024 enflasyonu %38 olarak gerçekleşirse, SSK ve BAĞ-KUR emeklileri %10,64, memurlar ve memur emeklileri ise %6,62 zam alacak. Enflasyonun %42 seviyesine çıkması durumunda, SSK ve BAĞ-KUR emeklilerine %13,84, memurlara ise %9,70 oranında zam yapılacak.

Enflasyonun %43,31’e ulaşması durumunda SSK ve BAĞ-KUR emeklilerinin zam oranı %14,89 olacak, memurlar ve memur emeklileri ise %10,71 zam alacak. Reuters’ın %42,95’lik tahmini ise SSK ve BAĞ-KUR emeklilerine %14,60, memurlara ve memur emeklilerine ise %10,43 oranında artış getirecek.

FKB’nin anketindeki enflasyon tahminine göre ise SSK ve BAĞ-KUR emeklileri %19,77 zam alabilirken, memur ve memur emeklilerinin zammı %8,88 enflasyon farkı ile %15,41’e çıkabilecek.

Memur ve Emekliye Ocak Zammı: SSK ve BAĞ-KUR Emeklilerini Neler Bekliyor?

Zamlar Nasıl Hesaplanacak?

Geçtiğimiz ay, en düşük emekli aylığı 12.500 liraya yükseltilmişti. Ancak Ocak zammı, bu tutar üzerinden değil, emeklilerin kök aylıkları üzerinden hesaplanacak. Kök aylıklara yapılacak zam ile birlikte, yeni maaşlar yeniden düzenlenecek. Ayrıca, hesaplanan maaşların %4 ila %5’i oranında ek ödeme yapılacak. Eğer hesaplanan yeni maaş, taban aylığın altında kalırsa taban aylık ödenecek, üstünde kalırsa hesaplanan tutar emeklilere verilecek.

Ocak ayında ayrıca, emeklilere ek iyileştirme yapılıp yapılmayacağı konusu da gündemde olacak.