Merkez Bankası tüm bankalara bunu emretti: Dolar sahiplerine flaş karar

Son dönemde Türk lirası karşısında yükselen dolar kuru, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nı (TCMB) bankalara yeni talimatlar göndermeye yönlendirdi. Yabancı yatırımcıların Türk lirası mevduatlarını dövize çevirmesiyle dolar/TL paritesi yükseldi. TCMB, bu durumu düzeltmek için bankalardan Türk lirası mevduat faizlerini artırmalarını istedi.

Merkez Bankası tüm bankalara bunu emretti: Dolar sahiplerine flaş karar

Türk lirası karşısında doların yükselmesi, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nı (TCMB) yeni önlemler almaya zorladı. TCMB, bankalardan Türk lirası mevduat faizlerini artırmalarını talep ederek döviz kurlarındaki artışı engellemeyi hedefliyor. Yabancı yatırımcıların Türk lirası mevduatlarını dövize çevirmesiyle dolar/TL paritesi 34 liranın üzerine çıktı. Merkez Bankası, Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarının tasfiye sürecini sürdürürken, döviz alım işlemlerini de gerçekleştiriyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in olası istifası da piyasalardaki belirsizliği artırmış durumda. TCMB, faiz indirimleri konusunda herhangi bir açıklama yapmadı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB), politika faizlerini yüzde 50'de sabit bırakmış olmasına rağmen, son aylarda Türkiye'ye giriş yapan yabancı sermayenin yatırımlarını TL'den dövize doğru kaydırması, dolar/TL paritesinde 34 liranın üzerine çıkılmasına neden oldu.

MERKEZ BANKASI'NDAN BANKALARA YENİ DOLAR TALİMATI

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in istifa edeceğine yönelik söylentilerle birlikte büyük bir çalkantı yaşayan piyasaları rahatlatmak ve son haftalarda tırmanışa geçen dolar kurunu kontrol altına almak için harekete geçen Merkez Bankası, bankalara yeni talimatlarını iletti.

Geçtiğimiz yıl başlatılan Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarının tasfiye sürecine devam eden TCMB, bir yandan da net döviz pozisyonunu iyileştirmek için piyasalardan döviz alımı gerçekleştiriyordu.

"MEVDUAT FAİZLERİNİ ARTIRIN"

Son haftalarda dolar tarafında satıcılı pozisyona dönen TCMB, döviz kurlarındaki artışı engellemek için bankalara gönderdiği örtülü talimatta Türk lirası mevduat faizlerinin artırılmasını istedi.

Geçtiğimiz hafta yapılan PPK toplantısında, gelecek ayda yapılacak faiz indirimleri için hiçbir sinyal vermeyen ve parasal sıkılaşma pozisyonunun korunacağını belirten TCMB'nin bu açıklamalarına karşın, Türkiye ekonomisinde istenilen soğumanın henüz yaşanmaması, enflasyona karşı yeni adımların atılacağı söylentilerine neden oldu.