MHP Milletvekili Özdemir, Kayseri'deki madenlerin durumunu sordu

MHP Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir, Kayseri'de yürütülen maden arama çalışmalarının durumuyla ilgili Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in yanıtlaması isteğiyle TBMM'ye soru önergesi verdi.

MHP Milletvekili Özdemir, Kayseri'deki madenlerin durumunu sordu

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Kayseri’deki maden aramaları için 2002 yılından itibaren 25.6 milyon lira harcadı. 59 maden arama sahası bulunan Kayseri’de altın, demir, bakır, kömür, krom, mermer gibi madenler arandı.

MHP Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir, Kayseri’de yürütülen maden arama çalışmalarının durumuyla ilgili Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in yanıtlaması isteğiyle TBMM’ye soru önergesi verdi. Özdemir, önerge de  “Kayseri ili ve ilçeleri için yer altı madenleri, petrol ve doğalgaz konusunda yapılan çalışmalara son 25 yılda ne kadar bütçe harcanmıştır? Harcanan bütçenin ilçelere göre dağılımı nasıl olmuştur? Kayseri ili genelinde daha evvel varlığı tespit edilemeyen ancak yapılan çalışmalarla mevcudiyeti keşfedilen yer altı kaynakları var mıdır? Varsa bu kaynaklar hangi ilçelerde keşfedilmiştir? Keşfedilen kaynakların ne kadarlık ekonomik değeri olduğu tespit edilmiş midir?” sorularını sordu.  Bakanlıktan yapılan açıklamada  59 maden sahasında yürütülen çalışmalar sonucunda Yeşilhisar ilçesinde bakır ve demir rezervlerinin keşfedildiği, rezerv geliştirme çalışmalarının sürdürüldüğü ifade edildi.

Şehrimize önemli katkısı olacak

Madenciliğin,  kalkınmada önemli bir rol üstlendiğine değinen Özdemir, Cumhuriyetin ilanından sonra günümüze kadar gelinen süreçte ülkemizde madencilik sektöründe arama ve işletme konularında önemli adımların atıldığını söyledi. Özdemir, “Türkiye maden rezervleri açısından önemli bir konumda. Ancak yeni keşiflerin önemi de büyük. Kayserimizin maden rezervlerinin doğru ve sağlıklı bir şekilde tespit edilmesi ise bu kaynakların işlenmesi ve şehrimiz ile ülke ekonomisine katkı sağlaması anlamında önem taşıyor. İnşallah önümüzdeki süreçte maden ruhsatlarının temini konusunda, başta bakanlığımız olmak üzere yapılacak yasal düzenlemelerle daha çabuk sonuç alınabilen mekanizmalar hayata geçirilirse bunun madenciliğe, dolayısıyla şehrimize önemli katkısı olacaktır” şeklinde konuştu.

Demir, bakır, krom, altın aranıyor

Bakanlık, 59 maden sahası ruhsatlarının mermer ve enerji hammaddeleri (kömür), metal madenleri (demir, altın, bakır, krom v.b.) ve endüstriyel hammaddeler (feldispat, pomza) grubunda yer alan madenlerinin aranmasına yönelik olduğunu açıklarken Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) tarafından da Felahiye ilçesinde, Nadir Toprak Elementleri, Merkez ve Bünyan ilçelerinde ise endüstriyel tuz aramalarına yönelik çalışmalar yürütüldüğünü belirtti.

Yeşilhisar’da bakır rezervleri keşfedildi

2002 yılı ile 2019 yılı ilk altı ayı arasında maden, petrol ve doğal gaz arama ve üretim çalışmalarında 25 milyon 675 bin 924 lira harcandı. MTA tarafından yürütülen çalışmalarda Merkez, Develi, Tomarza, Talas ve Felahiye’de  de Pomza, Kaolen-Al ve Diyatomit ve Yeşilhisar’da Bakır, Demir rezervleri keşfedildi. Rezerv geliştirme çalışmaları ise devam ediyor.