Milletvekili aday adayı Çelik: 'Var gücümle çalışmaya varım'

Gazetemiz yazarlarından Uzman Psikolog Sosyolog Efser Selâmet Çelik AK Parti'den milletvekili aday adayı oldu. Kendisiyle adaylığı ve projeleri üzerine bir söyleşi gerçekleştirdik.

Milletvekili aday adayı Çelik: 'Var gücümle çalışmaya varım'

ÖNCELİKLE AK PARTİ’DEN MİLLETVEKİLLİĞİ ADAY ADAYLIĞINIZ HAYIRLI UĞURLU OLSUN. NEREDEN AKLINIZA GELDİ ADAY ADAYI OLMAK VE MİLLETVEKİLLİĞİNE DOĞRU YÜRÜMEK?
 
Teşekkür ederim. Amacım milletvekili olmak olmadı hiçbir zaman. 10 yaşımdan beri siyasetin içerisindeyim ve yolumun bir şekilde, bir yerlerde milletvekilliği ile kesişmesi olasıydı. Rabbim nasip ederse hak davada mücadeleme bu doğrultuda milletvekilliği üzerinden devam edeceğim. Aksi halde zaten tam gaz mücadeleye devam…
 
MİLLETVEKİLLİĞİNDE BRANŞLARINIZIN AVANTAJINI YAŞAYACAĞINIZI DÜŞÜNÜYOR MUSUNUZ?
 
Elbette… Toplumbilimci olarak ve insan psikolojisinde uzman biri olarak mevcut birikimimin bu anlamda çok faydası olacağına eminim. Son nefesime kadar tüm bilgi birikimim ile birlikte mücadele etmeye ve topluma hizmet etmeye devam edeceğim inşallah. Bunu çocukluğumdan beri yaşayarak süregeldim bugünlere.
 
SİYASET DİYİNCE AKLINIZA NE GELİYOR?
 
Aklıma politika gelmiyor açıkçası. Siyaseti, kelime manası itibariyle eğitmen kökünden geldiğinden toplumu eğitmek olarak algılıyorum ve Rad Suresi 11. Ayet hasebiyle tamamıyla toplumun kendisini değiştirme, düzeltme, iyileştirme çabasında etkin olmaktır şeklinde tasavvur ediyorum. 
 
BİR SLOGANINIZ VAR MI?
 
Sloganım var o da; ‘Var gücümle çalışmaya varım’ şeklinde.

MİLLETVEKİLİ ADAY ADAYI OLARAK HALKA NE ŞEKİLDE KENDİNİZİ İFADE EDİYORSUNUZ VE İFADE ETMEK İÇİN HANGİ KANALLARI KULLANIYORSUNUZ?
 
İlkokul 3. sınıftan itibaren kendimi halka ifade etme ve halka ulaşma çabası içerisindeyim. İlkokuldan itibaren dergicilik hayatım başladı. Ortaokul ve lisede de bu, bu şekilde devam etti. 10 yaşındaydım MGV’de topluma çok daha yakinen ulaşma çabasıyla harekete devam etmekteydim. Üniversite başladı ve ben tam gaz halka ulaşma çabama ve mücadeleme devam ettim. Gerek yazılı gerek görsel basın ile gerekse radyolar kanalı ile hiç durmadan bu çaba devam etti. Kayseri’ye geleli dört yıl oldu ve ben dört yıldır Erciyes TV’den ve gazetemiz olan Kayseri Anadolu Haber Gazetesi’nden halkıma ulaşmaya devam ettim. Bu dört yıl içerisindeki süreçte TRT1 ve TRT Haber benimle 10’dan fazla, Kanal A; 5 – 6, KAY TV; 10’dan fazla röportaj yaptı. Tam gaz hali hazırda medya kanalıyla, seminerlerle halkımıza ulaşmaktayım. 
 
MEVCUT PROJELERİNİZ VAR MI? 
 
Tabii ki. Uzmanlık alanım olan psikologluk ve branşım olan sosyologluk sıfatlarımla; aile içi iletişim problemlerinin ortadan kaldırılması, evlenemeyen gençlerin evlendirilmesi, boşanmaların artışının önüne geçilmesi, uyuşturucu madde bağımlılığı ile mücadele yolları, ergenlerle ilgili yaşanan iletişimsizliğin ortadan kaldırılması, gençlerimizdeki hedefsizlik problemi ve bunlar gibi toplumun sorunlarını ortadan kaldırabilmek adına, var gücümle çalışmaya varım. 
“Toplum’a Kampı” Projesi 
Ayrıca ‘Toplum’a Kampı’ adını verdiğim söz konusu bu merkez her ilçede ve her mahallede olacak. Bu merkeze bağlı pek çok birim mevcut. Bu birimleri sizlere tek tek takdim edeceğim. Bu birimleri sunmadan evvel bu merkezin gayesini şu şekilde izah edeyim; öncelikle “Toplum’a Kampı” ismi “Her Şey Toplum İçin” anlamına gelmektedir. “Toplama Kampı” isminin antipatikliğinin tersi bağlamında, sempatik bir yaklaşım olarak şahsım tarafından, 2006 yılında bulunmuş bir isimdir. Toplumu maddi ve manevi anlamda çok daha iyi bir konuma getirebilmek adına çalışmalar yapmayı hedeflemekteyim. Bu merkeze başvuran kişileri, uzman arkadaşlarla birlikte tek tek ele alarak, her anlamda başarılı hale getirmeyi planlamaktayım.  
Birimler 
“Hanım – Efendi”lik Birimi
Günümüzde genç kızlarımız ve delikanlılarımız okul hayatına endeksli bir hayat yaşamakta ve bu doğrultuda maalesef ki hanım ve efendilik pozisyonundan bihaber olmakta. Hanımefendilik; kızlarımızın hanım, erkeklerimizin efendi olmasını sağlamakla mümkün olacaktır. Bunu sağlamak adına da genç kızlarımıza ve delikanlılarımıza hanımefendilik eğitimini vermek gerekmektedir. Hanımefendilik eğitimi; öncelikle saygılı olmayı öğrenmeleri ile başlamalıdır. İyi bir hanımefendi insan psikolojisine vâkıf olmalı ve karşısında ki insanın ne beklediğine dair ön fikri olmalı. Oturmasını, kalkmasını bilmeli. Nerede ne konuşacağını, nerede susacağını düşünebilmeli. Velhasıl tam bir “Osmanlı Hanımı ve Efendisi” olmalı.
Yaşam Koçluğu Birimi 
Bu birime başvuran kişiler ile ilgili bir dosya tutulacak. Kişiyi hayata dair güçlendirme ve bilinçlendirme çalışmaları yapılacak. Kişi takıldığı konularla ilgili sosyolog, psikolog veya psikolojik danışmandan destek alacak. Uzman, kişiyi aileden biri gibi yakinen tanıdığı için kişiye hayata dair daha doğru yönlendirmelerde bulunabilecek. 
Moral – Motivasyon Birimi 
Bu birime başvuran kişi “Moralim bozuk”, “Kendimi güçsüz hissediyorum”, “Başaramayacağım galiba” gibi moralin düşük olduğu, motivasyonun gerektiği bir ruh haliyle gelecek. Uzmanlarımız tarafından kişiye anlık moral, motivasyon yüklemesi yapılacak. Örneğin diyafram nefesi egzersizi, otohipnoz-bilinçaltını temizleme çalışması, topraklama-vücutta ki elektriği atma gibi çalışmalar yaptırılacak.   
Beyin Fırtınası Birimi 
“Bir fikrim var”, “Benim de bir projem var” gibi düşünmeyi ve düşündüklerini paylaşmayı seven kişilerin gelecekleri ve fikirlerini, projelerini sunacakları bir birim. Elbette bu fikirler ve projeler, sahiplerinin de katılacağı bir çalışma şeklinde değerlendirilip hayata geçirilecek.  
Kariyer Planlama 
Kişinin kendi mevcut durumunu tanıması ve hedeflerini belirlemesi adına oluşturulmuş bir birim. Kişinin gerek iş, gerekse okul hayatı ile ilgili, uzmanlar eşliğinde gününü ve geleceğini planlama çalışması yapılacak.  
Bilgelik Birimi 
Amaç ve Yöntem 
Geçmişte yaşanmışlıklardan ders almayı öğretmek. Bunu sağlamak adına da; atasözleri, deyimleri ve tarihi öğretmek ve sevdirmek. Kişilerin atasözlerinin ve deyimlerin tecrübelerden ibaret olduğunu bilmelerini sağlayarak, günlük hayattaki kullanım alanlarını pratiklerle öğretmek 
Dersler 
Atasözleri ve yaşanmışlık, deyimler ve yaşanmışlık, tarih ve yaşanmışlık. 
 
ÖZGECAN ASLAN CİNAYETİ İLE İLGİLİ NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ? 
 
Cinayetin, tecavüzün her türlüsünü esefle karşılıyorum. Yalnız şurada şuna da özellikle dikkat çekmek istiyorum; Tecavüz ve cinayetin cinsiyeti olmaz. Tüm insanlarımıza yapılan her türlü haksızlığa karşıyım. Özgecan Aslan’ın başına gelenler elbette içler acısıdır fakat provokasyon aracı olarak kullanılması da beni çok üzdü. Ben feminizme değil hümanizme inanıyorum. Haksızlık kadına da erkeğe de yapıldığında hatta her canlı ve hatta cansız varlıklara yapıldığında sorun teşkil eder. Yüzlerce insanımız cinayetlere, tecavüzlere maruz kalıyor. Bunu genel anlamda ele almalı ve gerek eğitim gerekse cezalandırma hususlarında ciddi projeler ortaya konulmalıdır. Özgecan Aslan’ın başına gelenleri ayaklanma konusu değil, aynı durumun kimsenin başına gelmemesi için bir milat çalışması olarak değerlendirilmesi için mücadele etmeliyiz.
 
SİZİ TANIMAK İSTEYENLER İÇİN KRONOLOJİK BİR GEÇMİŞİNİZİ BİZE SUNAR MISINIZ?

Elbette. 1976 İstanbul’da doğdum. 1993, Bayrampaşa Tuna Lisesi, 1998, Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi; Sosyoloji, 1998, İstanbul Üniv. Edb. Fak.; Öğretmenlik Formasyon, 2006, İstanbul Ticaret Üniv.; Sos. Bil. Ens. Uygulamalı Psikoloji, 1993 – 1995, İki Eylül Gazetesi; Araştırmacı –Yazar, 1995 – 2000, Albatros Ajans; Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürü, 1995 – 2005, Yeni Şafak Gazetesi; Araştırmacı – Yazar, 2001 – 2002, Bayram Çocuk Kulübü; Etüt Öğretmenliği, 2005,TV 5; Performans Ölçme ve Değerlendirme Uzmanı, 2005 – 2006, www.psikologum.com; Uzman Psikolog, 2005 – 2006, www.gencsitesi.com; Sayfa Editörü, 2005 – 2006, Bayrampaşa Belediyesi Bilgi Merkezi; Uzman Psikolog, 2005 – 2008, Milli Gazete; Ailemiz Sayfası ve Hayat Sayfası Editör, 2006 – 2011, Selâmet Psikolojik Danışmanlık Merkezi; Uzman Psikolog, 2006 – 2008, Eğitim Bilim Dergisi; Araştırmacı – Yazar, 2006, Bilge Çocuk Yuvası; Uzman Psikolog, 2006 – 2011, Ravzatül Etfal Çocuk Yuvası; Uzman Psikolog, 2006 – 2011, www.sosyalpsikolog.com; Uzman Psikolog, 2006 – 2011, www.uzmanpsikologum.com; Uzman Psikolog, 2006, Eyüp Emniyettepe Kız Kur’an Kursu; Uzman Psikolog, 2007, Bizim Radyo 104.4; Yapımcı – Spiker, 2008 – 2009, Minik Kelebekler Çocuk Yuvası; Uzman Psikolog, 2008 – 2009, Berat TV; Yapımcı – Spiker, 2009 – 2011, Nehirim Anaokulu; Uzman Psikolog, 2009 – 2011, İlim Yayma Cemiyeti Eyüp Şubesi (Sbyn. Mktb.) – Eğitmen, 2010, Tek Rumeli Televizyonu; Yapımcı, Spiker, 2010 – 2012, İstanbul Adliyesi; Uzman Psikolog Bilirkişi, 2012 – 2013, Kayseri Tekden Hastanesi; Uzman Psikolog, 2012 – 2015, Erciyes TV (Kayseri); Yapımcı – Spiker, 2012 – 2013, Enderun FM (Kayseri); Yapımcı- Spiker, 2013, Psikoloji Okulu Psikolojik Danışmanlık Merkezi (Kayseri), 2012 –2013, Kay Radyo; Yapımcı- Spiker, 2013 –2015, Kayseri Anadolu Haber Gazetesi; Araştırmacı, Yazar.100’e yakın anaokulunda Uzman Psikolog olarak görev yaptım.

Verdiğim Eğitimler
2005- Türkiye’nin pek çok ilinde, ilçesinde, bir çok kurumunda 2000’i aşkın seminer-Çoklu Zeka, Depresyon ve Mücadele Yolları, Stres ve Mücadele Yolları, İletişim Kuralları.2005- Pek çok kurumda Anne Okulu, Evlilik Okulu, İletişim Okulu eğitimleri.

Kitaplarım
Depresyon ve Mücadele Yolları, Psikolojik Sorunlar El Kitabı. Evli ve üç çocuk annesiyim. 

SON OLARAK NE SÖYLEMEK İSTERSİNİZ?
 
Rabbim hak davada mücadele edenlerden olmayı hepimize nasip etsin. Herkesi Rabbime emanet ediyor, saygıyla selamlıyorum.