MSB açıkladı: Askerlik süresi uzayacak mı?

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), askerlik süresinin uzatılacağı iddialarına ilişkin son dakika açıklaması yaptı. 6 ay askerlik süresi uzayacak mı? Zorunlu askerlik 12 ay olacak mı? 2024'te askerlik süresi kaç ay? İşte MSB'nin açıklamasının detayları... Merak edilenler Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberlerinde...

MSB açıkladı: Askerlik süresi uzayacak mı?

Milli Savunma Bakanlığı, askerlik süresinin uzatılacağına dair bazı medya kuruluşlarında çıkan iddialara ilişkin bir açıklama yaptı.

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), askerlik süresinin uzatılacağı iddialarına ilişkin, "Askerlik hizmet süresinin uzatılmasına yönelik yapılan bir çalışma yoktur" açıklamasında bulundu.

Son günlerde kamuoyunda ve internet haber sitelerinde askerlik hizmet süresinin uzatılacağına dair çeşitli iddialar ortaya atılmıştı. Bu iddialar, ilk ağızdan yalanlandı. Milli Savunma Bakanlığı'nın yaptığı açıklamada, askerlik hizmet süresinin uzatılmasına yönelik olarak MSB tarafından yapılan bir çalışma bulunmadığı bildirildi.

Askerlik süresi kaç ay?

Askerlik sisteminde rütbe fark etmeden tüm askerlik süreleri 6 aya indirildi. Yedek subay ve astsubaylar için ise bu süre 12 ay olarak güncellendi. Askerlik süreleri, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan her erkek için geçerlidir. 20 yaşına gelen her yükümlü ilk askerlik yoklamasını yaptırmak zorundadır. Askerlik yoklamasında, yükümlülerin sağlık durumu, eğitim durumu ve askerliğe elverişli olup olmadıkları gibi ölçütlere göre değerlendirilir. Askerliğe uygun olan yükümlüler askere çağrılır.

Yükseköğrenim eğitimi alanlar için askerlik süresi

Yükseköğrenim eğitimi görmüş olanlar ise yedek subay ve yedek astsubay adayı olarak askerlik şubelerine müracaat eder. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyacına göre kişi uzun dönem yedek subay veya yedek astsubay olarak 12 ay, ya da kısa dönem er olarak 6 ay ile askerlik vazifesini gerçekleştirir.

Bedelli askerlik

Oturma veya çalışma iznine sahip olarak; işçi, işveren sıfatıyla veya bir meslek ya da sanatı icra ederek, Türkiye'de geçirdikleri günler hariç en az üç yıl 1095 gün, yabancı ülkelerde (veya yabancı gemilerde) bulunan TC vatandaşları, askerlik bedelini (38 yaş ve altı 45.000 lira) peşin ve dövizle öder ve askerlik eğitimi almadan terhis olur.

Bedelli askerlik ücreti nedir?

Milli Savunma Bakanlığı tarafında basın bilgilendirme toplantısında, bedelli askerlik ücretinin 122 bin 351 lira olduğunu kamuoyuna duyuruldu. Başvurular ise 17 Temmuz itibari ile başladı.