Müjde: Taş geliyor

Erciyes Dağı 'nın tarihteki ikinci adının yer aldığı tek eser olan ve şu anda İstanbul Eski Şark Eserleri Müzesinde sergilenen 'Hisarcık Yazıtı ' sonunda Kayseri 'ye geliyor.

Müjde: Taş geliyor

Erciyes dağının ikinci adı olan 'Harhara ' adının yer aldığı 'Hisarcık ' yazıtı, yıllar sonra ait olduğu yere getiriliyor.

ŞAİR NAZIM 'IN DEDESİ DÖNEMİNDE İSTANBUL 'A GİTTİ

M.Ö.800 'lü yıllarda Hititler döneminde kullanılan 'Harhara ' adının üzerinde yer aldığı tek taş olan 'Hisarcık Yazıtı ', 1902 yılında dönemin şair Nazım Hikmet 'in dedesi Nazım Bey Kayseri Valisi iken İstanbul 'a gönderildi. Resmî yolla gönderildiğine dair bilgi bulunmayan, bu nedenle herhangi bir hırsızlık esnasında bulunup Şark Eserleri Müzesi 'ne teslim edildiği düşünülen, eni ve boyu 60 santimetre olan bazalttan yapılma yazıtın üzerinde, şu ifadeler yer alıyor:

"Kral Kurti, Harhara Dağı’nda ceylan kurban etti."

Yazıt, Erciyes 'in ikinci adı olan 'Harhara 'nın yazılı olduğu tek eser olması bakımından Kayseri için önem taşıyor. Kayseri İl Kültür Turizm Müdürlüğü ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki 'nin, Şark Eserleri Müzesi 'nde depoda bulunan yazıt için bulunduğu girişimler nihayetinde sonuç verdi. Daha önce 4 kez resmî yazıyla istenen yazıt, sonunda ait olduğu yere kavuşuyor.

ARKEOLOJİ MÜZESİ 'NDE SERGİLENECEK

Konuyla ilgili olarak Anadolu Haber 'e açıklamada bulunan İl Kültür Turizm Müdürü Şükrü Dursun, girişimlerinin nihayet sonuç verdiğini, Kayseri 'nin yazıtına kavuşacağını müjdeledi. Dursun, önümüzdeki hafta Kayseri 'ye getirilecek olan yazıta dair, "Sonunda girişimlerimiz meyvesini verdi ve Kayseri yazıtına kavuşuyor. Şu anda paketleme işlemi yapılıyor. Yazıt haftaya elimizde olacak ve Kaleiçi 'ndeki Arkeoloji Müze 'mizde sergilenecek. Kayseri 'ye bu eseri tekrar kazandırmaktan dolayı mutluyuz." dedi.

İKİ KAYIP ESER DAHA VAR

Kayseri 'ye ait olan ve Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi 'nde bulunan iki kayıp eserden de söz eden Dursun, onlarla ilgili girişimlerde de bulunacaklarını söyledi. Dursun, "Bunlardan ilki Erciyes 'in ilk adı yani 'Aşkaşipa 'nın geçtiği Kültepe 'de bulunmuş bir tablet, diğeri ise Bünyan Sunağı. Bunlarla ilgili de girişimde bulunacağız ancak Hisarcık Yazıtı depoda olduğu için işimiz biraz daha kolay olmuştu. Diğer eserler sergilendiği için nasıl bir sonuç alacağımız konusunda emin değiliz ama onlarla ilgili de girişimde bulunacağız." ifadelerini kullandı.

Selma Kara