Müslüman kimliği karalanmaya çalışılıyor!

İslam dinindeki 'cihad' kavramı sizce nasıl tanımlanıyor? Bu kavramı pek çok boyutuyla ele alan Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Aydın, cihad kavramını terör ile ilişkilendirerek eleştiride bulundu. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberlerinde...

Müslüman kimliği karalanmaya çalışılıyor!

İslamdaki Cihad kavramının 3 farklı anlamı bulunuyor. Bu anlamların sosyal medyada nasıl öne çıktığını ve terörizmle nasıl ilişkilendirildiğini anlatan Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Aydın dikkat çeken öneride bulundu.

Aydın, 'cihad' kavramının terörle ilişkilendirildiğini ve bu durumun kasıtlı olarak müslüman kimliğine leke sürmek amacıyla kullanıldığını ifade etti. Cihadın aslında nefisle mücadele, İslam'ı tebliğ etme ve gerektiğinde düşmanla savşma gibi anlamları olduğuna değinen Aydın, günümüzde bu anlamların çoğunun göz ardı edilerek cihadın sadce savaşla ilişkilendirildiğini vurguladı.

Aydın, İslam'ın cihat üzerinden terörle eşdeğer hale getirilmesinin en önemli nedeni alternatiflik pozisyonunu baltalamak ve yayılışını engellemek olduğunu belirtti.

Müslüman kimliği karalanmaya çalışılıyor!

Terörize edilen bir inanç insanlara nasıl anlatılacak?

Önce geleneksel medya, ardından internet ve mobil iletişim teknolojileri, cihadın İslâm'ı tebliğe, (tanıtmaya-duyurmaya) dönük anlamını da çevrelediğini ancak terörize edilen bir inancın insanlara nasıl anlatılacakğı sorusunu soran aydın öneride bulunara, Aydın, şunları kaydetti: ''Bu mecraların (geleneksel ve yeni medya), İslâm'ı anlatmayı zaman ve mekân sınırlamasından kurtardığını da belirtmek gerekir. Doğru ve stratejik kullanıldığında bahse konu endüstrinin kara propaganda ve dezenformasyonunu etkisizleştirebilecek bir potansiyel taşımaktadır. Geleneksel medyada olduğu gibi yeni medyanın doğurduğu sakıncaları gidermenin yolu da yine yeni medyadır.''

Prof. Dr. Hakan Aydın'ın köşe yazısını okumak için tıklayın!