Nakliyeciler İran'ın sınırda bekletmesine tepki gösterdi

İran'ın Türk tırlarının Gürbulak Sınır Kapısı'ndan geçişine izin vermemesine tepki gösteren Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Başkan Yardımcısı Ergün Bilen, kapıdaki tır kuyruğunun 35 kilometreye ulaştığını belirterek, 'İran, uluslararası suç işliyor' dedi.

Nakliyeciler İran'ın sınırda bekletmesine tepki gösterdi

Bilen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İran'ın Türk tırlarına yönelik uluslararası kara taşımacılığı kanunlarına aykırı, keyfi uygulamalarda bulunduğunu söyledi.

İran'ın aldığı kararlar sonucu Türkiye'nin doğu ile bağlantısının tamamen kesildiğini ifade eden Bilen, Gürbulak Sınır Kapısı'nda yaklaşık 35 kilometrelik tır kuyruğu oluştuğunu bildirdi. Türkiye'den geçen yıl Tahran'a gitmek için 23 bin, İran üzerinden transit geçiş yapmak için de 21 bin tırın Gürbulak Sınır Kapısı'ndan geçiş yaptığını, İran'dan ise 34 bin aracın geçtiğini anlatan Bilen, şunları kaydetti: "İran Türkiye'den Tahran'a gidecek her araç için 451 avro, transit geçiş yapacak araçlardan ise bin avroya yakın mazot farkı adı altında para alıyordu. Türkiye ise İran'dan geçiş yapan tırlardan herhangi bir ücret almıyordu. Yaklaşık 2 hafta kadar önce Türkiye'nin, İran'dan geçen tırlardan para alacağını duyurması üzerine İran hükümeti Tahran'a gidecek tırlardan aldığı parayı 910 avroya, transit geçiş yapacak tırlardan alınan parayı ise 2 bin avro civarına yükseltti. İran'a girişlerde depolarımızın mühürlenmesini ve mazot farkının alınmamasını talep ettik. Bu sefer de karayolları farkı olarak alacaklarını söyleyerek Türk tırlarının sınırdan geçişini durdurdular. Gürbulak Sınır Kapısı'ndaki tır kuyruğu 35 kilometreye ulaştı, sadece nakliyeciler değil ithalatçı ve ihracatçılar çok büyük sıkıntı içinde. İran, uluslararası suç işliyor. Kanunlara, nizamlara aykırı, dayatma, zorbalık uygulaması içerisinde. Şirketler ne ürün gönderebiliyor ne de alabiliyor. Uluslararası ihracat ve ithalat mallarının taşımacılığında kurallara uymak kaydıyla serbest dolaşım var. Mesela İran'ın nakliye araçları bizim ülkemizden transit geçerek tüm Avrupa'yı dolaşabiliyor ama bizim araçlarımıza keyfi uygulamalar getiriliyor."

ULUSLARARASI BİR SORUN

Bilen, İran'ın Türkiye'den doğuya gidecek tırların geçişine izin vermediği gibi Almanya, Fransa, İngiltere gibi ülkelerden yük alan Türk tırlarının Türkmenistan, Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan gibi ülkelere geçişine de izin vermediğine dikkati çekti.

Söz konusu durumdan sadece Türk nakliyeci, ithalatçı ve ihracatçısının zarar görmediğini, "İran'ın ticaret ahlakına sığmayan uygulamasının" uluslararası sorun boyutuna ulaştığını kaydeden Bilen, "Firmalar üretimini yapmış ancak ürünlerini depolarda bekletmek zorunda kalıyor, verilen sözler, taahhütler yerine getirilemiyor. Kuyrukta bekleyen tırlarda bozulacak ürünler var. Onların biran önce boşaltılması gerekiyor. Türk yetkililer ile İran yetkililerinin yarın yapması düşünülen görüşmeden olumlu bir sonuç çıkmasını ümit ediyoruz. Aksi takdirde sorun giderek içinden çıkılmaz bir hal alacak. Tır şoförlerimiz de soğuk havada günlerdir bekliyor, onlar da büyük bir sıkıntı içerisindeler."

Bilen, Türkiye için doğunun çok önemli bir pazar olduğunu ve sorunun çözüme kavuşturulamaması durumunda ülke ekonomisinin de ciddi anlamda zarar göreceğini sözlerine ekledi.