Ne kadar eğitim o kadar az Alzheimer
Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Nergiz Hüseyinoğlu, eğitim seviyesi yükseldikçe Alzheimer hastalığına yakalanma riskinin azaldığını söyledi.
Alzheimer hastalığını, beyin küçülmesiyle seyreden, nörodejeneratif bir hastalık olarak tanımlayan Acıbadem Kayseri Hastanesi Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Nergiz Hüseyinoğlu, hastalığın, son yıllarda yaşam süresinin uzamasıyla daha sık görülmeye başladığını belirtti. Hastalığın özellikle 65 yaşından sonra daha sık görülmeye başladığını kaydeden Hüseyinoğlu, “Alzheimer 65-70 yaş arasındaki insanların yaklaşık yüzde 10’unda görülürken, yaş ilerledikçe görülme sıklığı da artar. Örneğin 85 yaş üzerinde her 3 kişiden birinde Alzheimer görülür. Daha genç yaşlarda da genetik faktörlere bağlı olarak, nadiren de olsa görüldüğü olur” diye konuştu.
‘KADINLARDA DAHA SIK GÖRÜLÜYOR’
Hüseyinoğlu, hastalığın, yaşam sürelerinin daha uzun olması nedeniyle kadınlarda daha sık görüldüğünü de ifade etti.
Hastalıkta en büyük risk faktörünün yaş olduğuna dikkat çeken Hüseyinoğlu, hastalığın şimdiye kadar kanıtlanmış medikal bir tedavisinin olmadığını dile getirdi. Tedavi sürecinde, yaşamla ilgili alışkanlıkların değiştirilmesi ve zihinsel aktivitelere ağırlık verilmesinin önemli olduğunu söyleyen Hüseyinoğlu, yapılan araştırmalara göre, eğitim seviyesi yükseldikçe Alzheimer görülme sıklığının da azaldığını belirtti. Hüseyinoğlu, “Yüksek eğitimli insanlarda beyindeki nöronlar arasında bağlantı daha kuvvetli olduğu için Alzheimer’a yakalanma riski daha düşük oluyor ve bu insanlar Alzheimer’e yakalansa bile hastalığın seyri daha yavaş ilerliyor” dedi.
‘SUDOKU ÇÖZMEK BEYİN JİMNASTİĞİ YAPILMASINI SAĞLIYOR’
Hüseyinoğlu, hastalıktan korunma yöntemlerine dair şu bilgileri verdi:
“Akdeniz diyetinin Alzheimer’e karşı koruyucu olduğu ispatlanmıştır. Bunun dışında yeterli düzeyde uyku almak da önemlidir. İnsanı zinde tutacak; geziler, temiz havada yürüyüşler, yeni hobiler, müzelere ve sinemalara gitmek gibi sosyal aktiviteler de yararlı olabilir. Bulmaca çözmek özellikle sudoku çözmek de çok yararlıdır. Çünkü soduku beyin jimnastiği yapılmasını sağlar. Zihinsel aktivitelerin başında gelen yöntemlerden biri de kitap okumak, öğrenilenleri aktarmaktır. Televizyonda rutin programları izlemekten ziyade tartışma, belgesel gibi programları izlemek de beynimizi daha zinde tutuyor. Yoga, pilates, meditasyon gibi gevşemeyi sağlayan egzersizler ve dua, ibadet etmek gibi insanı rahatlatan yöntemler de hastalıktan korunmak için diğer metotlar olarak karşımıza çıkıyor. Sigara kullanmamak, gerekmedikçe antidepresan almamak, beyin fonksiyonlarını azaltan, unutkanlığa neden olan ilaçlar kullanmamak gerekiyor. Genç yaştan itibaren ise tiroid bozuklukları, B12 ve D vitamini eksiklikleri başta olmak üzere vitamin eksikliklerine dikkat edilmesi, şeker ve tansiyonun kanda regüle edilmesi, kanda kötü kolesterol eksikliğine karşı dikkatli olunması gerekiyor.”