Ne Kadar Kayserilisin? - İşte İlginç Bilgiler

Ne kadar Kayserilisin test etmeye hazır mısın? Kayseri, tarihi kültürü ve doğal güzellikleriyle İç Anadolu'nun en güzide şehirlerinden birisi olarak bilinir. 1.5 milyona yaklaşan nüfusuyla doğu ve batı şehirleri arasında köprü görevi gören bir kenttir. Bugünkü haberimizde Kayserili vatandaşlara Kayseri'yle ilgili önemli bilgileri derledik. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberlerinde...

Ne Kadar Kayserilisin? - İşte İlginç Bilgiler
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Bugünkü haberimizde "Ne Kadar Kayserilisin" testi yaparak Kayserili vatandaşlara sorular aktardık. Kayserili vatandaşların belki de çoğunun bilmediği, öğrendikten sonra şaşıracakları bilgileri sizler için derledik. İşte Kayseri hakkındaki bilgiler:


1. Sizce Kayseri'nin nüfusu kaçtır ve bu nüfusun kaçı erkek, kaçı kadındır? Kayseri'nin nüfusu 1 milyon 445 bin 683'tür. Bu nüfusun 722 bin 569'u erkek, 723 bin 114'ü kadındır. Kayseri'nin yüzölçümü ise 2023 TÜİK verilerine göre 17 bin 170 km²'dir.

2. Kayseri'nin ne zaman kurulduğunu biliyor musunuz? Kayseri, MÖ 4000 ile MS 2000 olmak üzere 6000 yıllık bir tarihe sahiptir. MÖ 2000 yıllarında Anadolu'ya gelen Hititler, Kayseri'ye 22 km uzaklıkta bulunan Kültepe (Kaniş) şehrini kurmuşlardır.

Ne Kadar Kayserilisin? - İşte İlginç Bilgiler

3. Kayseri isminin nereden geldiğini biliyor muydunuz? Roma devrinde şehre "imparator şehri" anlamında Kaisareia adı verilmiştir. Bu isim Araplarca "Kaysariya" şeklinde kullanılmıştır. Türkler Anadolu'yu fethettikten sonra kente "Kayseriye" adını vermişler ve bu isim Cumhuriyet dönemiyle birlikte "Kayseri" şeklini almıştır.

4. Kayseri Kalesi'nin ne zaman yapıldığını biliyor musunuz? Keykubad'ın devrinde 621 (1224) yılında yapımı tamamlanmıştır.

Ne Kadar Kayserilisin? - İşte İlginç Bilgiler

5. Kayseri'nin en büyük ve en küçük ilçesi hangisi? 16 ilçesinden en büyük ilçesi olarak Melikgazi, en küçük ilçesi Özvatan olduğu öğrenildi.

6. Kayseri'nin ilk camisi hangi cami? Battal Gazi Cami: Adını meşhur İslam kahramanı Battal Gazi'den alan caminin inşa tarihi kesin olarak bilinmemekle beraber, Kayseri'nin en eski mescidi olarak bilinir.

Ne Kadar Kayserilisin? - İşte İlginç Bilgiler

7. Kayseri nereye doğru gelişiyor? Konutta doğuya doğru, sanayide ise batıya doğru gelişiyor.

8. Kayseri'de sizce kaç konut var? 424.008 konut bulunmaktadır.

9 Kayseri'deki bu konutların kaç tanesi sizce ev sahibi, kaçı kiracı? 271.367 tanesi ev sahibi, 100.253 kiracı, 39.732 diğer, 12.656 bilinmeyen.

10.Kayseri'nin ilk AVM'si sizce hangisi? Kayseri'nin ilk AVM'si, Sivas Bulvarı'nda yer alan Kasseria AVM'dir.