NE OLUYOR BİZE!
Kayseri'de intihar vakaları arttı. Son 1 ayda 10'un üzerinde intihar olayı meydana geldi. Uzmanlar, bu kadar artışın normal olmadığını belirterek, 'Pandemi süreci ile birlikte ruhsal çöküntü ve ekonomik nedenler bu tür sonuçların artmasına neden oldu' dediler.
SON BİR AYDA ARTTI
KAYSERİ’de son bir ayda meydana gelen intihar girişimleri gündemin ilk sırasında yerini aldı. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan uzmanlar, ruhsal sıkıntıların yanı sıra, ekonomik sorunların intihar girişimlerinde önemli bir faktör olduğunu ifade ettiler. Pandemi sürecinde bu sorunların biraz daha arttığına dikkat çeken uzmanlar, bu tür sorunların yaşanmaması için aile ilişkilerinin sık sık gözden geçirilmesi gerektiğini savunuyorlar.
TÜRKİYE 112. SIRADA
TÜRKİYE'nin intihar vakalarınd dünya ortalamasının altında bulunduğunu hatırlatan uzmanlar, "Bugün 183 ülke arasında 112. sıradayız. Kayseri ise 81 il arasında ilk 30 arasında bulunuyor. Dünyada günde yüzlerce intihar olay yaşanıyor. Bunlarınk çoğu Sri Lanka, Guyana ve Moğolistan meydana geliyor geliyor.Türkiye'yi bu ülkelerle kıyaslamak bile doğru değil" dediler.
İŞTE SON BİR AYDA KAYSERİ'DEKİ VAKAALAR
26 Eylül’de meydana gelen olayda, bir genç kız intihar etmek için çatıya çıktı ve bu dakikalar komşusu tarafından cep telefonu ile görüntülendi. 29 Eylül’de bunalımda olduğu iddia edilen bir genç apartman boşluğunda kendini iple asarak yaşamına son verdi. 6 Ekim’de bunalıma giren 31 yaşındaki kişi yine kendini asarak yaşamına son verdi. 13 Ekim’de 82 yaşındaki kişi önce tartıştığı eşini sonra kendini vurdu. Aynı tarihte 39 yaşındaki bir kişi kendisini evinin mutfağındaki doğalgaz borusuna astı. 14 Ekim’de Hacılar ilçesinde 50 yaşındaki kişi kendini asarak intihar etti. Yine aynı tarihte bir kişi iş merkezinin teras katına çıkarak kendini atmak istedi. 17 Ekim’de bu kez bir kadın intihar etmek için çatıya çıktı, ancak polisin hamlesiyle son anda kurtarıldı.
Son zamanlarda sayısı artan intihar vakalarını değerlendiren Psikolog Tarık Çay, intihar girişimlerinin yüzde 90’ının ruhsal hastalık kökenli olduğunu ancak ekonomik ve sosyal problemlerin de intihar vakalarında önemli bir etken olduğunu ifade etti.
UZMAN GÖRÜŞÜ:
ÇAY: UZMANA BAŞVURMAMAK İNTİHAR VAKALARINI ARTTIRIYOR
Ruhsal hastalıkları bulunan ya da sık sık intihar düşüncesine kapılan bireylerin erken tanı ve tedaviye başvurmalarının önemli olduğuna işaret eden Çay, tedavi edilmeyen ruhsal hastalıklardan dolayı intihar girişimlerindeki rakamlarda artış gözlendiğini söyledi. Bireylerin ruhsal sorunlarının çözümü için bir uzmana başvurmasının önündeki en büyük engeli, ‘toplumda deli damgası yeme korkusu’na bağlayan Çay, “Genel anlamda ruhsal bozukluklarda (şizofreni, bipolar) görülme sıklığı toplumun genelinde fazla değişken olmamaktadır. Ancak son yıllarda stresle ilişkili ruhsal hastalıkların yani depresyonun sıklığında artışı gözlemlemekteyiz. Depresyon yaşayan kişilerde intihar düşüncesi yoğun olabiliyor. Son zamanlarda gördüğümüz intihar vakalarındaki artışta da bu durumun önemli bir neden olabileceğini düşünüyoruz. Ancak bunu yaşayan bireyler toplumda deli damgası yememek için bir uzmana başvuramıyor. Bu nedenle toplumun uzman yardımı alan kişileri damgalamamayı öğrenmesi gerekiyor.” diye konuştu.
“SOSYAL VE EKONOMİK PROBLEMLER DE ÖNEMLİ NEDENLERDEN”
İntihar girişimlerindeki ikinci önemli nedenin sosyal ve ekonomik problemler olduğunu belirten Çay, “Türkiye'nin ekonomik sorunların olduğu bir dönemden geçtiğini görüyoruz. Bu dönemlerde intihar eğilimlerinde artışları fazlasıyla görüyoruz. Alım gücünün düşmesi, maaş anlamında yetersizlik ve özellikle borçlar insanları fazlasıyla bunalıma sokabiliyor. İnsanların yaşadığı bu durum onlar için gerçekçi kaygı olduğu için baş etmekte zorluk yaşanıyor.” dedi.
“İNANÇ VE AİLE İNTİHARDAN VAZGEÇME NEDENİ”
Türkiye’de yapılan araştırmalarda intihar düşüncesinin önündeki en önemli nedenin inanç ve aile faktörü olduğunun altını çizen Çay, “İnsanlar Allah korkusu ve inançlarından dolayı intihar düşüncesini öteleyebiliyor. Bir diğer önemli neden de, aile faktörü. Ben intihar edersem geride kalanlar ne yapar, düşüncesi de, insanların intihar düşüncesinden vazgeçmesine neden oluyor. Ancak altta yatan ruhsal bir hastalık varsa, bu iki etkenin kişiyi intihar düşüncesinden uzaklaştırması daha zor oluyor. O nedenle ruhsal sıkıntısı olduğunu düşünen ya da sık sık intihar düşüncesi kendisini yoklayan bireylerin mutlaka uzman yardımına başvurması gerekiyor.” ifadelerini kullandı. > Haber Merkezi