New York Post duyurdu – Kayseri'nin yöresel lezzeti de en zararlı yiyecekler arasında!

ABD'li New York Postası en zararlı yiyecekleri duyurdu. Aralarında Kayseri'nin yöresel lezzetlerinin de bulunduğu listenin detayları Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde…

New York Post duyurdu – Kayseri'nin yöresel lezzeti de en zararlı yiyecekler arasında!

ABD’li New York Postası dünyanın en zararlı yiyeceklerinin kamuoyuyla paylaştı. Kayseri’nin yöresel lezzetini de barındıran liste gündeme oturdu. Peki dünya üzerindeki en zararlı yiyecekler neler? İşte detaylar…

New York Post duyurdu – Kayseri'nin yöresel lezzeti de en zararlı yiyecekler arasında!

İnsanların her şeyden önce en çok önemsediği tek hazinesi sağlığıdır. Ancak günümüzde üretilen fabrikasyon yiyecek ürünleri sağlıklı beslenmeyi zorlaştırıyor. Özellikle şehirde yaşayan insanlar için ise bu durum daha da güçleşiyor.

ABD’li New York Postası da bu kapsamda yaptığı araştırmada en zararlı yiyecekleri duyururken, sağlıklı beslenmek ile ilgili bazı temel prensipleri de şu şekilde açıkladı,

Denge, çeşitlilik, ölçülülük, taze ve doğal gıdalar, yeterli sıvı alımı, az tuz ve şeker, sağlıklı yağlar, protein kaynakları, tam tahıllar, sağlıklı atıştırmalıklar, düzenli öğünler.

Peki en zararlı yiyecekler neler?

Özellikle aralarında Kayseri’nin yöresel lezzeti olan sucuk Kayserililerin dikkatini çekti.

Haberde sucukla ilgili şu ifadelere yer verildi, ‘Kahvaltılık sucuk, pastırma ve hindi füme gibi işlenmiş etlerin sağlığınız için korkunç olduğu açıklansa da, bu yiyecek kategorisi bir bütün olarak sağlıksız. Bu nedenle, bağımsız bir bölümü hak ediyor. Sosisli sandviçler, şarküteri etleri, paketlenmiş sucuk ve daha fazlası, diyetinizden tamamen çıkarılmamışsa, mümkün olduğunca kaçınılması gerekilen gıdalar arasında yer alıyor. “Dünya Sağlık Örgütü, işlenmiş etleri 1. grup kanserojen olarak sınıflandırdı, yani kansere neden olduğu biliniyor. Lago, “İşlenmiş etler, taze ette bulunmayan kimyasallar içerir” diyor’

Peki en zararlı diğer yiyecekler neler?

Sosis 

“İşlenmemiş Kırmızı ve İşlenmiş Etler ve Koroner Arter Hastalığı Riski başlıklı [Güncel Ateroskleroz Raporlarında yayınlanan] bir araştırmaya göre, mevcut kanıtlar işlenmiş et tüketiminin koroner arter hastalığı insidansına etki ettiği saptanmıştır.

Rafine karbonhidratlar

Rafine karbonhidartlara beyaz ekmek, beyaz pirinç ve makarna, hamur işleri, pizza ve daha fazlası dahildir. Lago, “Rafine tahıl ürünlerinin vücudumuzda iltihaplanmayı teşvik ettiği biliniyor, genellikle şeker oranı daha yüksek ve obezite ile de ilişkili” dedi.

Hidrojene yağlar 

Bu yağ kategorisi, birçok paketlenmiş gıda ve fast food ürününde yer alıyor. Beslenme uzmanı Paul, “Hidrojenlenmiş yağların, nüfus araştırmalarında ölüm oranlarını arttırdığı kesin olarak gösterilmiştir. Fıstık ezmesi gibi birçok popüler tüketici ürünü markası hidrojene yağlar içerdiğinden, tüketicilerin paketlenmiş gıda ürünlerinin üzerindeki içerik etiketini okumaları önemlidir” ifadelerinde bulunurken, bu yağlardan uzak durulması gerektiğini vurguladı.