O proje Kayseri'de deneniyor... Paraya para demeyecekler!

Kırşehir'de faaliyet gösteren Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM)'e bağlı olan Malya Tarım İşletmesi 1942 yılından bu yana İç Anadolu Bölgesi'ndeki çiftçilere alternatif buğday ve arpa çeşitlerinin deneyimleyerek ekilmesini sağlıyor. Kayseri'de de denemeleri başlayan proje olumlu neticelenirse bölge tarımına ciddi bir para akışı sağlayacak. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'de...

O proje Kayseri'de deneniyor... Paraya para demeyecekler!

Kırşehir'de faaliyet gösteren Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM)'e bağlı olan Malya Tarım İşletmesi 1942 yılından bu yana İç Anadolu Bölgesi'ndeki çiftçilere alternatif buğday ve arpa çeşitlerinin deneyimleyerek ekilmesini sağlıyor. Kayseri'de de denemeleri başlayan proje olumlu neticelenirse bölge tarımına ciddi bir para akışı sağlayacak.

Kayseri de deneniyor... O proje tutarsa paraya para demeyecekler!

Malya Tarım İşletmesi Müdürü Ahmet Gezer, 218 bin 828 dekar büyüklüğündeki arazinin 158 bin dekarında kültür altı arazi faaliyetlerinin devam ettiğini açıkladı.

Gezer, bu üretim alanlarının yanı sıra 12,5 dekarlık bir alanda yeni ve çeşitli türde arpa ve buğdayın ekildiğini belirtti. İç Anadolu Bölgesi'nin şartlarına uyum sağlayabilecek ideal ürünler üzerinde çalıştıklarını ifade ederek, deneme ekimleri yaptırarak çiftçilere alternatif verim elde edebilecekleri ürünleri tanıtmaya özen gösterdiklerini vurguladı.

İşletmede 22 deneme tohumu bulunuyor. Bunların 19'unu farklı buğday çeşidi 3'ünü ise arpa çeşit çeşitleri oluşturuyor. Çiftçilerin işletmeye davet edilerek gözlem yapılması sağlanıyor.

Kayseri de deneniyor... O proje tutarsa paraya para demeyecekler!

Başkurt, Ahıska, Karakalpak, Kızıltan Bengisu ve Bayraktar gibi buğday türlerinin yanı sıra arpa çeşitleri üzerinde de deneme ekimi yaptıklarını söyleyen Gezer, hedeflerinin İç Anadolu bölge koşullarına uygun, kuraklığa karşı direnç sağlayabilen ve yüksek verim potansiyeline sahip türleri yetiştirmek olduğuna işaret etti.

Kırşehir başta olmak üzere; Kayseri, Nevşehir, Aksaray, Konya, Kırıkkale gibi şehirlerde yetiştirilebilecek ürünlerin deneme ekimlerinin yapıldığını aktaran Gezer, yüksek verim elde edilecek ürünleri çiftçilere önerdiklerini ifade etti.