'O taş ' buraya gelecek
İl Kültür Turizm Müdürü Şükrü Dursun, Erciyes dağının ikinci adının yer aldığı tek eser olan ve şu anda İstanbul Eski Şark Eserleri Müzesinde sergilenen 'Hisarcık Yazıtı 'nın Kayseri 'ye getirilmesi için girişimlerde bulunduklarını söyledi.
İl Kültür Turizm Müdürü Şükrü Dursun, Erciyes dağının ikinci adı olan 'Harhara ' adının yer aldığı 'Hisarcık ' yazıtının, Kayseri 'ye getirilmesi için girişimde bulunduklarını, son gelişmelerden de umutlu olduklarını dile getirdi. Dursun, "Taşı Kayseri’ye geri getirmek için bakanlık nezdinde girişimlere başladık. Sonucun olumlu olacağı beklentisindeyiz. Kayseri için önem arz eden bu taşın, şehre geri kazandırılması için bakanlığımızla görüşmelerimiz sürüyor.” dedi.
ÖZHASEKİ DE GİRİŞİMDE BULUNDU
Tarihçi-Yazar Halit Erkiletlioğlu da, Dursun 'un verdiği bilgileri doğruladı. Daha önce de birkaç kez girişimde bulundulduğunu ancak sonucun olumsuz olduğunu belirten Erkiletlioğlu, "Taşla ilgili teşebbüsler olup da reddedilince ben de Sayın Özhaseki 'yi aradım, kendisi konuyla çok yakından ilgilendi ve Bakanlık yetkilileri ile görüştü. Son gelişinde bu konuyla ilgili yüzyüze de görüşecektik ancak hastalığa yakalandı. Son girişimlerimizin olumlu olacağı ve taşın kendi anavatanına getirileceği ümidindeyiz." dedi.
ÜZERİNDE ERCİYES DAĞININ İKİNCİ ADI YER ALIYOR
Erkiletlioğlu, üzerinde Erciyes Dağının ikindi adının yer aldığı tek eser olan taşın önemine dair şunları söyledi:
"Erciyes 'in ilk adı 'Aşkaşipa 'dır ve bu ad M.Ö. 2500 yıllarında Pers döneminde kullanılmıştır. Bu yazıtın üzerinde ise Erciyes 'in ikinci adı olan 'Harhara ' geçmektedir. Bu adın geçtiği tek yazıt da budur. O nedenle Kayseri için önemli bir eserdir. Harhara adı ise MÖ 800 'lü yıllarda Hititler döneminde kullanılır. Taşın üzerinde 3 satırdan oluşan hiyeroglif bulunur ve 'Kral Kurti, Harhara Dağı’nda ceylan kurban etti. ' satırları yer alır. Kral Kurti Niğde 'nin şimdiki Kemerhisar beldesi civarında oturur ama burayı da idare eder. O dönemde Erciyes Hititler için çok önemlidir, çünkü Tanrının makamı olarak görülür. Kral Kurti de, Tanrının makamında Tanrı için kurban vermiştir, yazıtta bahsedilen de budur."
İKİ KAYIP ESER DAHA VAR
Kayseri 'ye ait olan ve Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi 'nde bulunan iki kayıp eser daha olduğundan söz eden Erkiletlioğlu, "Bunlardan ilki Erciyes 'in ilk adı yani 'Aşkaşipa 'nın geçtiği Kültepe 'de bulunmuş bir tablettir. Orada 25 bin civarında tablet bulunuyor, onların pek ilgisini çekmeyebilir ama Kayseri için önemli bir eserdir. Diğeri ise Bünyan Sunağı. Bu sunak M.Ö. 600 'lü yıllara ait. Pers kültüründe tapınaklar bulunmuyor sadece bu tür sunaklar var. BU sunak da Anadolu 'daki tek Pers eseri olması hasebiyle çok önemli. Hisarcık anıtından sonraki hedefimiz bu eserleri Kayseri 'ye getirmek." ifadelerini kullandı.
YÖNETİCİ ŞAİR NAZIM 'IN DEDESİ İDİ
Kayseri’nin 10 kilometre güneyindeki Hisarcık’ta bulunan bu yazıt 1902 yılında, şair Nazım Hikmet 'in dedesi Nazım Bey Kayseri Valisi iken İstanbul 'a gönderildi. Ancak eserin resmî yolla gönderildiğine dair net bir bilgi bulunmamaktadır. Bir diğer ihtimale göre, eserin çalınmış olabileceği ve yakalandıktan sonra İstanbul 'daki Şark Eserleri Müzesi 'ne teslim edildiği yönündedir. Eni ve boyu 60 santimetre olan eser bazalttan yapımdır ve üzerindeki yazılar Luvi hiyeroglifidir.
> Selma Kara