Okul servislerinde yeni düzenleme: Güvenlik önlemleri ertelendi
Geçtiğimiz yıllarda yaşanan okul servis kazaları, sektördeki güvenlik eksikliklerini gözler önüne sermiş ve hem velileri hem de yetkilileri harekete geçirmişti. Ancak beklenen kapsamlı iyileştirmeler yerine, son yapılan düzenlemelerle birlikte bazı önemli konularda ertelemelere gidilmesi, sektördeki belirsizliği artırdı. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'de…
Resmi Gazete'de yayımlanan yeni yönetmelikle birlikte, okul servis araçlarına ilişkin önemli değişiklikler yapıldı. Önceki yönetmelikteki bazı zorunluluklar ertelenirken, diğer bazı koşullarda ise esnemeler yapıldı. Bu durum, hem velilerin hem de sektör temsilcilerinin tepkilerini beraberinde getirdi.
Büyükşehirlerde zorunlu
Yeni düzenlemelere göre, özleşme süresi içerisinde yaş sınırını aşan araçların, eğitim öğretim yılı sonuna kadar kullanılmasına izin verildi. Sürücü belgeleri için aranan deneyim süreleri kısaltıldı. Bu kararlar büyükşehirlerde zorunlu tutulurken diğer şehirlerde trafik komisyonu tarafından karar verilecek. Ayrıca araçlarda bulunması zorunlu olan kamera ve şeffaf cam şartları, 2017 ve öncesi model araçlar için 2025'e kadar ertelendi
Resmi gazetede yayımlandı
Sürücü belgeleriyle ilgili değişiklikler yapıldı. D sınıfı sürücü belgesi sahipleri deneyim süresi 5 yıldan 2 yıla, D1 sınıfı sürücü belgesi sahiplerinde ise 7 yıldan 5 yıla indirildi.
Yürürlüğe giren Okul Servis Araçları Yönetmeliği'nde yapılan son değişiklikle, okul servis araçlarına yönelik bazı zorunlu ekipman şartlarının uygulanma süresi uzatıldı. Bu değişiklik, özellikle eski model araç sahipleri için önemli bir esneklik sağlıyor. Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelik değişikliğinin tam metni şöyle; MADDE 1- 25/10/2017 tarihli ve 30221 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Okul Servis Araçları Yönetmeliğinin geçici 2 nci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
‘(1) Bu Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (i), (l), (m) ve (o) bentleri kapsamındaki şartlar;
a) 2017 model okul servis araçları için 1/7/2024,
b) 2016 model okul servis araçları için 1/7/2025,
c) 2015 ve öncesi model okul servis araçları için 1/7/2026,
tarihinden sonraki ilk periyodik muayenesine kadar aranmaz.’
MADDE 2- Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 3- Bu Yönetmelik hükümlerini İçişleri, Aile ve Sosyal Hizmetler, Millî Eğitim ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanları birlikte yürütür.
2017 tarihli yönetmelikteki ilgili maddeler:
i) Okul servis araçlarında her öğrenci ve çocuk için üç nokta emniyet kemeri ve gerekli koruyucu tertibat bulundurulacaktır.
l) Okul servis araçlarında Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığınca standartları belirlenen her koltukta oturmaya duyarlı sensörlü sistemler bulundurulacaktır.
m) Okul servis araçlarında tüm koltukları görecek şekilde Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmelik ekinde belirtilen standartlara uygun, iç ve dış kamera ile en az otuz gün süreli kayıt yapabilen kayıt cihazı bulundurulacaktır.
o) Okul servis araçlarında iç mekânı gösteren beyaz cam dışında cam kullanılamaz.’