Organik tarım yapan kazanıyor

Kayseri'de bir süre önce Tarım İl Müdürlüğü ve belediyeler ile uygulamaya konulan Organik Tarım Pazarları'nda organik tarım yapan çiftçinin ürünlerini doğrudan sattığı bilinirken, buradan üreticinin elde ettiği gelirin ise 551 bin Lira olduğu öğrenildi.

Organik tarım yapan kazanıyor

Konu ile ilgili bilgiler veren Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri, organik tarım konusunda Kayseri’nin 2012 yılında 7 üretici ve 80 dekar alanda üretim yaparken, 2015 yılına gelindiğinde ise 73 üretici ile toplam 1864 dekar alana ulaşıldığı belirtilerek, bu konuda en doğru ve güncel bilginin il müdürlüklerinde olduğu, bakanlıklarda güncel ve ayrıntı bilginin bulunmayabileceği ifade edildi. Paylaşılan bilgilerde ayrıca Kayseri’nin organik bal üretiminde de 30 adet arılı kovandan 1.5 ton bal üretimi gerçekleştirdiği kaydedildi. 

2015’TE 240 TON SEBZE VE MEYVE ÜRETİLDİ

Tarım İl Müdürlüğü’nden paylaşılan organik tarım bilgilerinde, Kayseri’de Kocasinan ve Talas Belediyeleri ile birlikte Tarım İl Müdürlüğü’nün oluşturduğu organik tarım pazarlarından 2015 yılında toplam 240.8 ton sebze ve meyve satışı gerçekleştirildiği ve üreticinin 551 bin Liralık gelir elde ettiği paylaşıldı. Konu ile ilgili şu bilgiler verildi; “Üreticinin organik tarım metoduyla ürettikleri sebze ve meyveler hiçbir aracı olmadan direkt tüketiciye sunması hem üretici, hem de tüketici açısından büyük önem arz etmekte, üretici daha kazanmakta, tüketici ise aracılar bulunmadığından organik gıdaya daha ucuz ulaşmaktadır. Bu kapsamda İl Müdürlüğümüz ile Kocasinan ve Talas Belediyeleri ile bir protokol çerçevesinde 2013 yılında açılan Kocasinan Erciyesevler Organik Tarım Pazarı ve 2014 yılında açılan Talas Yenidoğan Organik Tarım Pazarları faaliyet göstermektedir. Bu azarlarda 2015 yılı üretim sezonunda 240.8 ton sebze ve meyve satışı yapılmıştır. İlimizde 2015 yılı üretim sezonunda 300 adet arılı kovandan 1.5 ton bal üretilmiştir. Ayrıca ilimizde iki adet organik kanadı yetiştiriciliği yapan işletme bulunmakta ve bu iki işletmede toplam 4 bin adet tavuktan organik yumurta üretimi yapılmaktadır.”

ORGANİK TARIMDA ARTIŞ
 
Edinilen bilgilerde Kayseri’de organik tarım miktarında artış yaşandığı da öğrenildi. Buna göre 2012 yılında 7 üretici ve 80 dekar alanda üretim yapılırken, 2015 yılına gelindiğinde ise 73 üretici ile toplam 1864 dekar alana ulaşıldığı görüldü. Aradan Geçen 3 yıllık süreç içerisinde Kayseri’de organik tarım alanının yaklaşık 20 kat, üretici miktarının ise yaklaşık olarak 10 kat arttığı dikkatleri çekti. ÖZEL HABER: KAAN AKBAŞ