Ortak liste tartışılıyor

Seçim takviminin açıklanmasıyla birlikte siyaset sahnesi hareketlendi. Siyasi partilerde aday adaylığı başvuru süreci başlarken, AK Parti ile MHP'nin ortak liste çıkaracağı iller arasında Kayseri'nin de olduğu öğrenildi. Aynı durum CHP ile Saadet Partisi için de geçerli.

Ortak liste tartışılıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçim kararnamesini imzalamasıyla Türkiye’nin Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği genel seçimlerinin yenilenmesi kesinleşti. YSK Başkanı Ahmet Yener, “14 Mayıs 2023'te yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem milletvekili seçimlerinde Seçim tarihinin başlangıç tarihi olarak 18 Mart 2023 belirlenmiştir. Ayrıca yurtiçinde ve yurtdışında seçmenlerin oy kullanmasına ilişkin ilkelerin belirlenmesi çalışması da devam etmektedir” açıklamasında bulundu.

YSK’nin seçim takvimini açıklamasıyla birlikte bir anda siyasi kulisler hareketlendi. AK Parti, MHP, CHP, İYİ Parti başta olmak üzere diğer siyasi partilerde de aday adaylığı için başvuru süreci dün itibariyle resmen başladı. Milletvekili aday adayı olmak isteyenler, siyasi partilerin kapısını çalmaya başladı. Bir yandan aday adaylığı başvurusu yapanlar, diğer yandan da listede yer alabilmek için kulis çalışması yapmaya başladılar.

Kayseri’de AK Parti, MHP, CHP ve İYİ Parti’nin listelerinde kimlerin olacağı merak edilirken, hangi partinin kaç milletvekili çıkaracağına yönelik de hesaplar yapılmaya başlandı. Siyasi partilerin Kayseri’de tek başına mı liste yapacağı yoksa ortak liste ile mi seçime gireceği konusu da tartışılan seçenekler arasında bulunuyor. CHP ile Saadet Partisi’nin Kayseri’de ortak liste ile seçime girebileceği daha önce gündeme gelmişti. CHP’nin Kayseri’de ikinci sıra adaylığını Saadet Partisi’ne vereceği, bu ismin de Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mahmut Arıkan olacağı ileri sürülmüştü.

Diğer yandan AK Parti ile MHP’nin Türkiye’nin bazı bölgelerinde seçime ortak liste ile gitme konusunu görüştüğü açıklandı. İllerin özelliklerine göre daha fazla vekil çıkarma ihtimali nedeniyle ortak liste konusunda konuşulurken, Kayseri’nin de ortak liste ile seçime gidilebilecek iller arasında yer alacağı konuşuluyor. Böyle bir durumda Cumhur ittifakının Kayseri’den 10 milletvekilinin tamamını çıkarabilme hesabı yaptığı ifade ediliyor. Ortak liste olup olmayacağının bir veya en fazla iki hafta içinde netlik kazanacağı öğrenilirken, listelerin de bu duruma göre şekilleneceği belirtiliyor.

 

>>Haber Merkezi