Oruca niyet ederken ne söylenir?

Ramazan ayının 15. gününü de geride bıraktık. Ancak hala bazı soruların yanıtları oruç tutan vatandaşlar tarafından merak ediliyor. O sorulardan biri de 'Oruca niyet ederken ne söylenir?' sorusu. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde…

Oruca niyet ederken ne söylenir?

Ramazan ayına girilmesiyle birlikte oruçla ilgili bilinmesi gerekenlerin yanı sıra oruca nasıl niyet edilmesi gerektiği konusu merak edilen en önemli konuların başında yerini aldı. Bin aydan daha hayırlı olan Ramazan ayında tutulan oruç için nasıl niyet edilmesi gerektiğini araştıran Müslümanlar, ‘Oruca nasıl niyet edilir?’ sorusunun yanıtını araştırıyor. İşte Din İşleri Yüksek Kurulu’nun konuyla ilgili açıklaması…

Niyet etmek orucun şartlarındandır. Niyetsiz oruç sahih değildir. Kalben niyet etmek yeterli ise de niyeti dil ile ifade etmek menduptur. Oruç için sahura kalkılması da niyet sayılır.
Ramazan orucu, belli günlerde tutulmak üzere adanan oruçlar ile nâfile oruçlar için niyet etme vakti, güneşin batması ile ertesi gün tepe noktasına gelmesi öncesine (10 dk.) kadarki süredir ancak imsaktan sonra yapılacak niyetin geçerli olması için bu vakitten itibaren bir şey yenilip içilmemiş, oruca aykırı bir iş yapılmamış olması gerekir. Aksi takdirde gündüz niyet caiz olmaz (Kâsânî, Bedâî’, 2/85). Bu oruçlar için ‘yarınki orucu tutmaya’ şeklinde mutlak niyet yeterlidir. Bununla birlikte geceden niyet edilmesi ve ‘yarınki Ramazan orucuna’ şeklinde orucun belirlenmesi daha faziletlidir. Ramazan’ın her günü için ayrı niyet edilmesi gerekir (Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/126-127).

Kaza, keffaret ve bir zamana bağlı olmaksızın adanan oruçlar için gün batımından itibaren en geç imsak vaktine kadar niyet edilmiş olmalıdır. Bu tür oruçlara niyet edilirken, ‘falanca kaza, keffaret veya adak orucuna’ şeklinde belirtilmesi gerekir.

Şâfiî mezhebine göre ise nâfile dışındaki tüm oruçlara geceden niyet edilmelidir. İmsak vaktine kadar niyet edilmemişse o günün orucu geçerli olmaz. Nâfile oruçlara ise güneş tepe noktasına gelmeden öncesine kadar niyet edilebilir.

Ramazan orucuna ‘Niyet ettim Allah’ım senin rızan için oruç tutmaya’ diyerek niyet edilir. Ayrıca, sahura kalkmak da niyet yerine geçer. Niyette esas olan, hangi orucu tuttuğumuzu bilmek ve bunu gönülden istemektir.