OSB'ler neden sessiz?

OSB'lerdeki arsa talep ve tahsis işlemlerinin şeffaf yapılmadığının ortaya çıkması, iş insanlarının büyük tepkisini çekti. Ancak OSB yönetimleri, iddialar karşısında sessizliğe büründü.

OSB'ler neden sessiz?

İncesu ve Mimarsinan Organize Sanayi Bölgelerinde yatırım yapılmadığı için geri alınan arsaların kimlere ne şekilde verildiği konusunda ciddi iddialar ortaya atıldı. Arsaların, yönetim kurulu tarafından “bilindik” isimlere tahsis edildiği yönündeki iddiaların yanı sıra, bu arsaların, “komisyon” karşılığı bazı kişilere satıldığı da öne sürülüyor. Bu iddiaların basında gündeme getirilmesine karşın, OSB yönetimleri derin bir sessizliğe büründü.

PARSELLER İÇİN TALEP NASIL TOPLANDI

İncesu Organize Sanayi Bölgesi’ndeki genişleme alanında da sürecin şeffaf yönetilmediği iddiaları ortalığı karıştırdı. Genişleme bölgesindeki bazı arazilerin, daha tahsis yapılmadan bazı iş insanları için ayrıldığı öne sürülürken, Kayseri-Sivas Karayolu’na yakın bölgede kurulacak olan 4. Organize Sanayi Bölgesi’nde de taleplerin toplandığı ortaya çıktı. Pek çok iş insanı, talep toplamadan bilgi sahibi olmadığını belirtirken, sürecin şeffaf yürütülmemesinden yakındı.

TEKRAR SORUYORUZ

Kayseri’de organize sanayi bölgelerinde gerçekleştirilen arsa talep ve tahsis işlemleri ile ilgili iddialar büyük yankı uyandırdı. Pek çok işadamı, talep toplama ve tahsislerden şeffaf bir biçimde haberdar edilmediklerini belirtirken, okların yöneldiği OSB yönetimleri sessizliğe bürünmeyi tercih etti.  Organize Sanayi bölgelerinde yapılan arza talep ve tahsis işlemleri ile ilgili iddialar çok uzun süre gündeme meşgul edecek gibi. İncesu ve Mimarsinan OSB’de yatırım yapılmadığı için bazı arsalar geri alındı. Geri alınan arsaların, OSB yönetimlerine yakın kişilere tahsil edildiği ileri sürülürken, OSB’lere ilave olarak verilen genişleme bölgesindeki tahsislerin de bu şekilde yapıldığı iddia ediliyor.

Kayseri’ye kurulması planlanan ve Sivas yolu üzerinde 5 milyon metrekare arazi tahsis edilen Yeşil OSB için de 1400 kişinin talepte bulunduğu belirtilmişti. Ancak Kayseri’deki yatırımcıların çok büyük bir bölümü, talep toplama işleminden bile haberi yok. Bu OSB’lerin tamamında, “Talep toplama bitti” denilerek, yeni başvurular alınmıyor.

İşadamları adına, dün gündeme getirdiğimiz bazı soruları, tekrar sorma gereği duyuyoruz:

-Mimarsinan OSB başta olmak üzere diğer bölgelerde kaç tane parsel var, kaç tanesi yapıldı, kaç tanesi boş duruyor?

-Yapılan parsellerin içerisinde kaç tanesi üretim amaçlı kullanılıyor, kaç tanesi depo olarak kullanılıyor?

-Bütün OSB’lerde arsa sahibi olan, müşterek olan kaç tane firma var?

-Arsa sahipleri veya onlarla bağlantılı olanlar kimler?

-İncesu OSB genişleme bölgesinde genişleme yapıldı mı, yapılacak mı, bu bölgede parseller önceden tahsis edildi mi?

-Mimarsinan ve İncesu’da yatırım yapılmadığı gerekçesiyle sahiplerinden geri alınan arsalar, kimlere, hangi kriterlere göre dağıtıldı, kamuoyuna tahsis için duyuru yapıldı mı?

-Bu konularda kamuoyu neden ayrıntılı bir biçimde, şeffaf olarak bilgilendirilmiyor?

-KAYSO Seçimlerindeki kavgaların sebebi, parsellerin bölüşülmesi miydi? KAYSO Başkanı Mehmet Büyüksimitçi bu konuda dolaşan iddialara karşı neden sessiz kalıyor?