Otobüslerde emniyet kemeri kullanımı çok az

Kayseri'deki yolcu otobüslerinde emniyet kemerinin neredeyse hiç kullanılmadığı öğrenildi.

Otobüslerde emniyet kemeri kullanımı çok az

Dünya literatüründe 'sürücü ve ön koltuk yolcularının emniyet kemeri kullanımı'nda ilk araştırma olan Trafik Hizmetleri Başkanlığı'nın emniyet kemeri kullanım araştırması sonuçlarına göre emniyet kemerinin otobüslerde neredeyse hiç kullanılmadığı ortaya çıktı. Donanım olarak da otobüslerde çok az rastlanan emniyet kemerinin Kayseri'deki kullanım oranı yüzde 3.8 oldu. Şehir içi halk otobüslerinde emniyet kemeri kullanılmaması, kısa yolculuk olması ve çok iniş biniş yapan yolcu bulunması nedeni ile kısmen anlaşılırken, uzun yollardaki asıl tehlike arz eden ve olası bir kazada yolcuların yerlerinden fırlayarak ağır yaralanma, hatta ölme riski bulunan otobüslerde ise yine emniyet kemerinin yolcular tarafından rağbet görmemesi dikkatleri çekti. 

Emniyet kemeri kullanımında en yüksek oranı yüzde 64.7 ile binek araçların aldığı rapor sonuçlarında, diğer tür araçlarda emniyet kemeri kullanım oranları ise şu şekilde sıralandı: ticari taksi yüzde 12, kamyon yüzde 12.1 ve minibüs yüzde 30.7.

ŞEHİR DIŞI KULLANIM FAZLA

Emniyet Kemeri Kullanım Raporu'nda toplam araç sürücülerinin içinde şehir dışında emniyet kemeri kullanımının daha yaygın olduğu kayıtlara geçti. Buna göre şehir içinde bütün araçların emniyet kemeri kullanım oranları toplam yüzde 49.5 olurken, şehir dışında ise bu oran toplam yüzde 51.3'e ulaşıyor. ÖZEL HABER: KAAN AKBAŞ