Otomotivde gündem ÖTV

Geçtiğimiz yıl Cumhurbaşkanına kanunla verilen motorlu taşıtlarda ÖTV'yi 3 katına kadar arttırma ve sıfıra indirme yetkisi önceki gün Resmi Gazete'de yayınlanarak, ÖTV tebliğine de işlendi. Bu gelişme fahiş fiyatlarda artış gösteren otomotiv sektöründe, ÖTV indirimi gelecek mi sorularını yeniden gündeme getirdi.

Otomotivde gündem ÖTV

Galerici Ahmet Yurtlu, Anadolu Haber’e yeni ÖTV düzenlemesini değerlendirdi. ÖTV’lerde indirip olup olmayacağı yönünde kendilerinin de beklenti içerisinde oldukları belirten Ahmet Yurtlu, “Şu bir iki gün bizim için beklentili bir süreç olacak. Çünkü ibre bir tarafa dönecek. Ama aşağı ama yukarı; şu anda onu kestirmeye çalışıyoruz. Muhtemelen seçim öncesinde ÖTV'nin bir kısmını kaldırıyoruz gibi bir vaatte bulunacaklar. Bu nedenle ÖTV yetkisi tamamen Cumhurbaşkanına geçti. Biliyorsunuz artık Cumhurbaşkanı ÖTV’yi isterse 3 kat artırabilir ya da yine isterse 0’a çekebilir” dedi.

Sıfır araç yok!

Şu an piyasada sıfır arabanın olmadığını söyleyen Ahmet Yurtlu, “Sıfır araba yok, satış yok. Tamam ÖTV’yi indirsinler ama zaten vatandaş sıfır talep edip arabayı bulamıyor” dedi.

Piyasada sıfır araç sıkıntısının söylenildiği gibi çip krizinden olmadığını söyleyen Yurtlu, “Çip krizi 6 ayda hallolurdu. Buradaki asıl mesele büyük araba firmaları hibrit araçlara geçmeye çalışoydr. Bu nedenle de sıfır araç sayılı miktarda üretiliyor” dedi.

En büyük yatırım aracı: otomotiv!

İkinci el piyasası hakkında da bilgi veren Yurtlu, “Şimdi yeni teknolojiye döndükleri için bundan kaynaklanan bir durağanlık var. Sıfır araba üretilmediğinden de ikinci el ister istemez artık gidiyor. Avrupa'da bile ikinci elde çok büyük fiyat artışları var. İnsanlar artık yatırım aracı olarak araba alıyorlar. Sıfır araçlarına kilometre yaptırıp yüksek fiyata satıyorlar. Sıfır araç olmadığı içinde ikinci el fiyatları çok arttı” dedi.

>>Muhammed Kösedağ