Oyuncaklara ÖTV mi geliyor – Savunma Sanayi katkı payı!

Son dönemde kol saatine gelen vergiden sonra oyuncaklara da geleceği iddiaları tartışılmaya başlandı. Çok geçmeden Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan (GİB) resmi açıklama geldi. Bazı oyuncak türlerinden ÖTV alınacağı belirtildi. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberlerinde…

Oyuncaklara ÖTV mi geliyor – Savunma Sanayi katkı payı!

Oyuncaklardan ÖTV alınacağı iddiaları kamuoyunda hızla tartışmaya yol açtı. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tartışmalara son vermek ve kamuoyunu aydınlatmak amacıyla yaptığı yazılı açıklamada yalnızca eğlenme amaçlı drone gibi uçan oyuncaklardan ÖTV alınacağı bilgisini paylaştı.

GİB, yazılı açıklamasında kanun teklifinin 10. maddesinde geçen düzenlemenin, bazı oyuncak isimlerinin gümrük tarife istatistik pozisyonu (GTİP) numaralarıyla ifade edilmesinden dolayı yanlış anlaşılmalara neden olduğu belirtildi.

Savunma Sanayii Destekleme Fonu’na aktarılacak!

Açıklamada, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'na sunulan yeni kanun teklifinin sadece drone olarak bilinen eğlence amaçlı uçan oyuncakları kapsadığını, alınacak Özel Tüketim Vergisi'nin (ÖTV) ise Savunma Sanayii Destekleme Fonu’na aktarılacağı vurgulandı.

Sadece uçan oyuncaklar!

GİB açıklamasında şu ifadelere yer verildi: ‘’TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'na sunulan kanun teklifinin 10. maddesi, halk arasında 'drone' olarak bilinen ancak uluslararası yazım tekniğine uygun olarak GTİP numarası ile (9503.00) tanımlanan eğlence amaçlı uçan oyuncakları kapsamaktadır. 

Eşyanın ana başlığı, teknik olarak şu şekilde belirtilmiştir: 'Üç tekerlekli bisikletler, skuterler, pedallı arabalar ve benzeri tekerlekli oyuncaklar, oyuncak bebekler için arabalar, oyuncak bebekler, diğer oyuncaklar, küçültülmüş modeller ve benzeri eğlencelik modeller (hareketli olsun ya da olmasın), her türlü bilmeceler (puzzle)'
Ancak verginin kapsadığı alan, bu ana başlıkların tamamı değil, yalnızca belirli GTİP numaralarıyla tanımlanan eğlence amaçlı uçan oyuncaklardır.”

Açıklamada, yalnızca 9503.00.75.00.00 ve 9503.00.79.00.00 GTİP numaralı ürünlerin, yani drone'ların vergi kapsamına alındığı ifade edildi. 

GİB, diğer oyuncakların (üç tekerlekli bisikletler, pedallı arabalar, oyuncak bebekler ve puzzle'lar) bu düzenlemeyle ilgisi bulunmadığını açıkladı.