Özandaç'tan 2022 yılı değerlendirmesi

Tüm Etkinlik Sektörü İşveren Sendikası Genel Başkanı Ali Koray Özandaç, sendikanın çalışmaları ile ilgili değerlendirmeler yaparak yeni yıl mesajı yayımladı.

Özandaç'tan 2022 yılı değerlendirmesi

2020 ve 2021 yıllarını ‘’yüz yılın salgını’’ Covid 19 un dünya ve ülkemizdeki derin etkileri altında geçirirken, 2022 yılı da, hem ülkemizde hem de küresel ölçekte beklenmeyen sebeblerle de olsa büyük sıkıntılarla geçti.

Sektör işletmelerimizin adeta kapalı tutulduğu son iki yılın kayıplarını telafi etmeye çalıştığımız ve iş hayatımızı normal çalışma temposuna entegre etmeye uğraştığımız zorlu geçen bir çalışma yılını daha geride bıraktık. 2023’e, tüm zorlukların, sıkıntıların aşılacağı yeni bir başlangıç olması ümidiyle giriyoruz.

Covid-19  Pandemi sürecinde yeni çalışma sistemlerinin oluşması, ulusların ekonomilerinin daralması, istihdam ve çalışma arzusunun düşmesi bizleri de derinden etkiledi.

Salgının azalarak kontrol altına alınmasıyla beraber, yeni bir toparlanma sürecinin başlayacağı beklentisi içerisine girilmişken, 2022’nin hemen başında, yanı başımızda iki büyük komşumuz Rusya ve Ukrayna arasında hiç istemediğimiz bir savaş başladı. Savaş etkileri ile tahıl üretim ve sevkiyatı problemi ardından küresel çapta önce sıvı sıvı yağ ve ardından gıda krizine sebep oldu.

Hükümetimiz özellikle işverenler üzerinde faklı etkiler oluşturacak ekonomi para politikasında değişiklik yaparak istihdamı, üretimi ve ihracatı artıracak tedbirler alarak üretim ve sanayinin çarklarını daha hızlı çalıştıracak önlemleri hayata geçirdi. Turizm Hizmet ve Etkinlik sektörü, güvenli bir liman haline dönüşen ülkemizde cirolarını artırıp tüm belirsizliklere rağmen kayıplarını telafi ederken de büyümeye devam etti. 

Bütün bunlarla ilgili olumlu adımlar atılırken, küresel olarak enerji ve petrol fiyatlarının aşırı yükselmesi, dış ticaret harcamalarının büyük bir kısmı enerji ithalatına giden ülkemizde, döviz cinsi paraların aşırı değerlenmesi gözle görülür bir enflasyonu da beraberinde getirdi. Halen, gıda girdilerimiz, kira, işçilik maliyetlerimizin belirsizliği doğru fiyatla anlık satış ve ileri tarihli sözleşmeli satış isteğimizi olumsuz etkiliyor. Alanın da satanın da memnun ve emin olamadığı bir süreçte bir süre daha ilerleyeceğimiz görünüyor. 

Genel Merkez Yönetim Kurulu arkadaşlarımız ve teşkilat yönetimlerimiz ile üyelerimizin mukavemet ve bilinçli beraberlik ve karlılıklarının maksimize edilmesi için yoğun gayret gösterdiler. Bölgesel Toplantı ve Çalıştaylarda bir araya geldiğimiz meslektaşlarımız ile karlı satın alma anlaşmaları, kamu kurum ve kuruluşları ile uyum ile çalışma şartlarının oluşturulması, misafirlerimiz ve müşterilerimiz ile standart ve güvenli çalışma yöntemlerinin sağlanması için çalışmalar yaptık. Medya ve Ulusal Basında, Sektörümüz temsilcilerinin hem Hükumet hem de halkımızdan beklentilerini dile getirecek demeç ve açıklamalarımız ile yer aldık. İlk defa bir araya gelen Etkinlik ve Hizmet Sektörü Bileşenleri, Etkinlik-Sen’i 500’e yaklaşan işveren üye sayısıyla Ülkemizin en büyük İşveren Sendikası yapmışlardır. Bu başarıda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Üyelerimiz yaptığımız çalışmalarda Etkinlik-Sen’in güçlü çatısı altında kendilerini bir, beraber, gelecekten emin ve güvende hissettiler. Bu ivme ve moral ile 2023, Etkinlik-Sen’in Projeler ve yenilikler yılı olacak. 

Üyelerimizin emeğinin ve sermayelerinin korunması, adil çalışma şartlarının oluşması, işverenlerimiz ve çalışanlarımız arasında iş barışını sağlayarak, çalışma şartlarındaki iyileşmelerin ve gelirlerindeki artışların enflasyona yenilmeyecek seviyeye çıkarma gayreti içerisinde olduk ve büyük ölçüde başardık.

Bizler Sektörümüzün ülkemizin kalkınması için önemine ve İşverenlerimizin olağan üstü sabır ve gayretine inandığımız gibi Türkiye’nin geleceğine de inanıyor ve güveniyoruz. Önümüzdeki dönemde de, çalışma azmimizi baltalayacak, iş barışını bozacak, ülkemizi kaosa sürükleyecek hiç bir olumsuz tavrın içerisinde ve tarafında olmayacağız. Büyük bir özveri ve azimle Emeğimizin ve Ekmeğimizin peşinde ve halkımızın hizmetinde olacağız. 

Üyelerimize ve ülkemizin tüm işverenlerine daha müreffeh, daha huzurlu, güven ve istikrar ile işlerini büyütüp geliştirecekleri yeni bir yıl olacağı umuduyla, 2023’ ün ülkemize ve tüm insanlığa hayırlar getirmesini diliyorum.