Özdağ'ın bahsettiği ''Pirus Zaferi'' nedir?

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunun ardından Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, ''Türkiye için önümüzdeki süreç çok zor olacaktır. Erdoğan kazanmıştır ancak bu bir Pirus zaferidir. Kazanırken mağlup olmuştur'' ifadelerini kullandı. Peki, bu Pirus Zaferi nedir? Özdağ neyi ifade etmek istedi?

Özdağ'ın bahsettiği ''Pirus Zaferi'' nedir?

Canlı yayınlarda da bahsi geçen, sosyal medyalarda cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turundan beri gündemde olan ve internette en çok merak edilen ‘’Pirus Zaferi’  M.Ö. 280 ve 279 yıllarında gerçekleşen bir savaştır. Peki, Pirus Zaferi nedir?  İşte tarihçesi...

Özdağ'ın bahsettiği 'Pirus Zaferi' nedir?
Pirus Zaferi, yıkıcı büyüklükte kayıplara rağmen kazanılan zaferin verilen kayıplardan sonra anlamsız hale gelmesini ifade eder.
M.Ö. 280 ve MÖ 279 yıllarında Grek kolonisi Tarentum Kralı Pirus, Roma’ya saldırır ve ne pahasına olursa olsun savaşı kazanmak için her şeyini feda eder.

Sonunda Pirus, savaşı kazanır, ancak 50 filin desteklediği ordusunun tamamını kaybeder.
Savaşı kazanmıştır ama yanında koskoca ordudan artakalan üç beş sefilden fazlası kalmamıştır. Pirus’un bu zaferin ardından “Tanrım, bir daha böyle bir zafer verme” dediği söylenir.
Pirus Zaferi aslında yenilmeye mahkûm galibiyetleri anlatmak için kullanılır. Bu olaya atfen, benzer şekilde kazanılan savaşlara Pirus Zaferi denir.