Özdemir: 'İnsan dışında cisimlerin de röntgenini çekiyoruz'

Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Ahmet Turan Özdemir ile sonik-ultrasonik (ses) hakkında yaptığımız söyleşide Özdemir, ultrasonik sinyallerle cisimlerin röntgenini çekmeye olanak sağlayan bir cihaz geliştirdiklerini paylaştı.

Özdemir: 'İnsan dışında cisimlerin de röntgenini çekiyoruz'

ERÜ Teknopark'ta gerçekleştirilen Türkiye'nin ilk ses sinyalleri ile cisimlerin kontrollerinin yapıldığı 'Ultrasonik Tahribatsız Muayene  ve Görüntüleme Tezgahları' adı verilen proje hakkında bilgiler veren ERÜ Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Özdemir; "Bir cismi tahrip etmeden içerisindeki sorunların teşhisini sağlayan yerli ultrasonik muayene sistemi ile biyomedikal ve havacılık konularında avantaj sağlayacağız" dedi. 

ULTRASONİK TAHRİBATSIZ MUAYENE TEZGAHI NEDİR, NE İŞE YARAR?

Ultrasonik muayene insan ve çevreye karşı zararları olmayan bir test yöntemdir. Sağlıkta ultrason cihazı şeklinde medikal görüntülemede, endüstride ise tahribatsız muayene sistemlerinde kullanılır. Bir malzemeye zarar vermeden onun içeriği ile ilgili bilgilerin elde edilmesini ve hata malzemenin içinin görüntülenmesini sağlayabilir.  

KULLANIM ALANLARI NERELERDİR?

Sanayi Bakanlığı Teknogirişim Sermayesi Desteği programı ile kurmuş olduğum Cappadocia Technology Consultin and Engineering isimli firmam ile tahribatsız muayene sistemlerinin yerli olarak tasarlanmasını amaçladım. Bakanlığın desteği ile başlatılan projemizin başarılı çıktıları ülkemiz ve dünyanın önemli havacılık aktörlerinden birisi olan Türk Havacılık ve Uzay Sanayii TUSAŞ veya bilinen ismi ile Turkish Aerospace Industries TAI firmasında kullanılmaktadır. TAI önemli havacılık firmalarına üretimler yapmaktadır, bunlar BOEIG, AIRBUS ve Lockheed Martin gibi dünya devi firmalardır. Proje ile oluşturulan muayene sistemi bu firmaların üretimlerinde kullanılmak üzere sertifike edilmiş, uluslararası standartlarda sonuçlar üreten cihazlardır. Bunun dışında bu sistem, yine önemli bir sektör olan biyomedikalde de kullanılabilmektedir. Biyomedikal cihazların üzerinde de bu sistemlerden faydalanmak mümkündür. Kullanım alanı bir yandan da sürekli artan bu sistemlerin, raylı sistemlerde kullanılan raylardaki kılcal çatlakların teşhisinden, uçakların gövdesine, yakıt tanklarından bunun gibi daha birçok tahribat yapılmadan sorunun tespit edilmesine ihtiyaç duyulan konularda bu sistemlerin kullanılması öngörülmektedir.

ÜLKEMİZE NE GİBİ KATKILARI VARDIR?

Ultrasonik Tahribatsız Muayene ve Görüntüleme Tezgahları yerli olarak Türkiye'de ilk olarak bizim tarafımızdan üretilmektedir. Yurt dışından alınan bu hizmetler, ülkemiz için ciddi zaman ve para kayıplarına sebep olmaktadır. Ülkemizdeki işletmeler, söz konusu bu hizmetten faydalanmak için uzun süre bu hizmetin kendilerine sunulmasını beklemekte ve zaman kaybetmekte, ayrıca da çok yüksek bedeller ödenerek bu hizmetler alınmaktadır. Bu ülkemizin bu alanda dışa bağımlı olması anlamına gelmektedir. Biz yerli olarak hayata geçirdiğimiz ve daha fonksiyonel özellikler eklediğimiz bu projemiz ile dışa bağımlılığı bitirmeyi planlarken, işletmelerimize de bu hizmeti daha ucuza sunmayı hedefliyoruz. Ayrıca yurt içinde olan firmamız ile de talep eden işletmelere bu hizmeti en kısa sürede ulaştırma imkanımız bulunmaktadır. Diğer taraftan bu alanda bir istihdam oluşmasına katkı sağlarken, söz konusu alanda kalifiye eleman da yetiştirmek gibi bir düşüncemiz vardır. Türkiye'yi bu konudaki yetişmiş eleman açısından da geliştirmek, ilerletmek istiyoruz.

PROJE BAŞARILI OMUŞ MUDUR VE ALDIĞI BİR DERECE VAR MIDIR?
 
Proje çalışması 2013 yılında Sanayi Bakanlığı Teknogirişim Sermaye Desteği Programı kapsamında en yüksek puan ile desteklenmeye layık görülmüş ve Türkiye birincisi olmuştur. 2014 yılına gelindiğinde proje tamamlanmış ve projenin başarılı çıktıları, Ankara Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü’nde İl Eski Müdürü Sayın Vural Örsdemir’in ev sahipliği yaptığı, Ankara Sanayi Odası Başkanı Sayın Nurettin Özdebir, Sanayi Bakanlığı, TAI ve TÜBİTAK temsilcilerinin katıldığı bir organizasyonda, Sanayi Bakanlığı adına Müsteşar Yardımcı Sayın Prof. Dr. Cevahir Uzkurt ve TAI adına Genel Müdür Yardımcısı Sayın İsmail Ulubayram tarafından ödüllendirilmiştir. Ancak özellikle belirtmek gereklidir ki TAI’de yürütülen çalışmalar COROBO Computer and Robotics ve TURKUVAZ Yazılım firmalarının ortak çalışması ile oluşturulmuştur. TAI’de yürütülen çalışmalar COROBO firması tarafından yönetilmiş, bu çalışmalarda tarafımca ultrasonik veri edinim ve donanım geliştirme hususlarında COROBO firmasına destek verilmiştir. Bu vesile ile COROBO ve TURUVAZ firmaları nezdinde vizyoner kişiliği ve çok yönlülüğü ile Kayseri’deki girişimcilere daima ilham olmuş bir şahsiyet olan Kayseri Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Sayın Mehmet Büyüksimitçi’ye teşekkür etmek istiyorum. Proje çalışmasının başarı ile sonuçlanmasında en büyük emeği olan kişilerden biri de TAI Genel Müdür Yardımcısı Sayın İsmail Ulubayram ve çok değerli ekibidir. Sayın Ulubayram ve ekibine TAI’nin imkanlarını projede kullanılmak üzere tahsis ettikleri için teşekkür ederim. Erciyes Üniversitesi idarecileri ve hocalarımıza bu çalışmaları sürdürebilmem için görevlendirmem hususunda sağladıkları kolaylıklar adına şükranlarımı sunarım. RÖPORTAJ: KAAN AKBAŞ