Özel okul zamlarında yeni uygulama! Eskiye mi dönüldü?

Yeni eğitim öğretim yılının başlamasına sayılı günler kala özel okul zamlarında da yeni uygulama dönemine geçildi. Peki yeni hesaplamalar nasıl yapılıyor? Ne değişti? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri bülteninde…

Özel okul zamlarında yeni uygulama! Eskiye mi dönüldü?

Yeni eğitim öğretim yılının başlamasına sayılı günler kala özel okul zamlarında da yeni uygulama dönemine geçildi. Özel okul zamlarının belirlenmesinde hesaplama sistemi eskiye döndü. Peki o hesaplar nasıl yapılıyor? Detaylar Kayseri Anadolu Haber’de…

Özel okul zamlarında yeni uygulama! Eskiye mi dönüldü?

Yeni eğitim öğretim yılının başlamasına sayılı günler kala özel okul ücretleri 2023 fiyatları hesaplamasında değişikliğe gidildi. 2021 yılında yüzde 36, 2022 yılında da yüzde 65 olarak sınırlandırılan özel okul zamları enflasyona göre hesaplanacak, üzerine bir de enflasyon payı eklenecek.

Özel okullarda ara sınıflara yapılan zam oranın belirlenmesinde hesaplama sistemi eskiye döndü. Son yapılan açıklamada 2023 fiyat artış oranını yüzde 65 olarak belirlenmişti. Şimdi yeniden eskisi gibi yapılacak hesaplama 2024-2025 için zam oranları bu doğrultuda belirleneceği bildirildi.

Özel okul zamlarında yeni uygulama! Eskiye mi dönüldü?

Eski düzen geri döndü

Özel okul ücretlerinin belirlenmesinde eski formüle geri dönüldü. Buna göre artık ücret artışlarını Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) belirlemeyecek. Zam miktarı, önceki yıllarda olduğu gibi Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) + Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) toplamının ikiye bölünmesi ve çıkan rakamın üstüne en fazla yüzde 5 eklenmesiyle saptanacak.

Yüksek artışlar ve öğrenci velilerinin tepkisi

Enflasyona bağlı olarak özel okul fiyatlarında son iki yılda yaşanan yüksek artışlar, öğrenci velilerinin tepkisine neden olmuştu. 2022 yılının başında Cumhurbaşkanı Erdoğan, özel okullarda ücret artış oranının yüzde 36 ile sınırlandırıldığını dile getirmiş ve 2022-2023 eğitim öğretim ücretleri buna göre belirlenmişti. Ancak, 6 Ocak 2023 tarihinde alınan kararda ise; ‘Yapılacak artış oranı yıl sonu TÜFE oranı dikkate alınarak Milli Eğitim Bakanlığınca belirlenir’ ifadesi yer almış, ardından MEB, 2023-2024 eğitim öğretim yılı için yüzde 65'lik bir tavan oran açıklamıştı.