Özhaseki 'Hızlı tren projesi 3 sene içinde tamamlanacak'

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki TRT Haber'de Anadolu Soruyor programının canlı yayın konuğu oldu.

Özhaseki 'Hızlı tren projesi 3 sene içinde tamamlanacak'

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, TRT Haber’de yayınlanan Sinan Burhan ile Anadolu Soruyor programında yerel televizyon kanalı temsilcilerinin sorularını yanıtladı. Programda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bakan Özhaseki, deprem tehlikesine dikkat çekerek kentsel dönüşüm çalışmalarının önemini vurguladı. Bakanlığının çalışmalarının yanı sıra gündemin önemli maddelerini de değerlendiren Özhaseki, Kayseri Ankara hattında inşa edilecek hızlı tren projesinde gelinen son durumu anlattı. Canlı yayında ihalenin kısa süre içinde tamamlanacağı müjdesini veren Özhaseki, çalışmalar tamamlandığında Kayseri – Ankara arasında seyahat süresinin 1 saat 15 dakika olacağını dile getirdi.
 
Açıklamalarında terörden zarar gören bölgelerde yapılan çalışmalara da değinen Özhaseki, “7 bölgede bir kısmı konut bir kısmı da iş yeri olmak üzere 70 bin civarında bağımsız birim hasarlıydı. Bu hasarların giderilmesi için çalışma başlattık. Yeni bir imar planı yaparak devreye girdik. Değeri 30 bin liradan düşük olan hasarların bedelini ödeyerek vatandaşın yarasını sardık. Vatandaşlara evinin bedelinin yüzde 12’si kadar da eşya bedeli verdik. Bizimle anlaşan vatandaşlarımızın her birine kira parası verdik. 26 bin civarında da konutun yapımını tamamladık. Bir kısmını teslim ettik bir kısmının da inşaatı bitmek üzere. Sur’a gittiğimizde orada yapılan işleri Cumhurbaşkanımıza da gösterme imkanımız oldu. Sur için 10 ayrı eylem planı hazırladık. Çünkü orası UNESCO dünya mirası listesinde yer alan bir bölge. Orada koruma amaçlı imar planı var. Örneğin Hz. Süleyman Camii’nin çevresinde ahırlar vardı çok kötü bir vaziyetteydi. Biz orayı bir ziyaretgah haline getirdik. En son çalışmamızda da Diyarbakır’ın kendine has avlulu evleri var. Sur’un yeniden inşa edilmesi sırasında orada eski gecekondular yeniden olmasın dedik eski geleneksel taş evleri yeniden inşa etmek için temel attık” diye konuştu.
 
“DÜNYANIN İMRENDİĞİ BİR HAREKAT TARZI ORTAYA KOYDUK”
 
Zeytin Dalı harekatı kapsamında Afrin’e düzenlenen operasyonu da değerlendiren Bakan Özhaseki, bölgenin terör örgütlerinden temizlenmesiyle terörle mücadele konusunda önemli bir aşama kaydedildiğini dile getirdi. Afrin çevresinde zarar gören yerlerin yeniden inşasının kendisine sorulması üzerine açıklamalarda bulunan Özhaseki, “Dünyanın gizliden gizliye imrendiği bir harekat tarzı ortaya koyduk. Bir tek sivilin bile burnu kanamadı. Tuzakların olduğu ortamda Mehmetçik yiğitçe savaşıp orayı tertemiz hale getirdi. Hiçbir sivile zarar vermediği gibi tarihi dokuya da asla zarar vermediler. Haliyle burada bir yapılaşma ihya hareketi olacak. Şuanda Bakanlığımız bunu için yetkilendirilmedi. Ancak yetkilendirildiği zaman oraya gidip planlar yapılacaktır” ifadelerini kullandı.
 
“KAYSERİ HIZLI TRENİ 3 SENE İÇİNDE TAMAMLANIR”
 
Değerlendirmelerinde Kayseri Ankara arasında bir süre sonra yapımına başlanacak olan hızlı tren projesine de değinen Bakan Özhaseki, ihalenin 28 Mart tarihinde yapılacağını açıkladı. Firmaların tekliflerinin değerlendirilme sürecinin 1-2 ay gibi kısa bir sürede tamamlanabileceğini kaydeden Özhaseki, “Hızlı tren projesi Kayseri’de sık konuşulan konulardan biri. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı 8 Mart tarihinde ihale yapılacağını duyurmuştu fakat birtakım teknik nedenlerden dolayı ihale ayın 28’ine alındı.  Zannedersem 1-2 ay kadar üzerinde çalışılıp, firmaların teklifleri değerlendirilir. Firmalardan teklif verilmiş ama o firmalar bu işte ehil mi değil mi fiyatlar uygun mu, tüm bunların teknik yeterliliğine bakarak karar verirler. Bu şartlarda da inşaat başlar ve en geç 3 sene içinde de biter. Kayserili vatandaşımız da Ankara’ya, oradan da İstanbul’a hızlı trenle ulaşır. Hızlı trenle Kayseri’den Ankara’ya 1 saat 15 dakikada ulaşılabilecek. Bu da çok güzel bir nimet” diye konuştu.
 
“HER ADIMIMIZI DOĞRU PLANLAMAMIZ GEREKİYOR”
 
Türkiye’nin önemli bir bölümünün deprem bölgesi olduğunu belirten Bakan Özhaseki, Kuzey Anadolu fay hattına dikkat çekerek alınması gereken önlemleri anlattı. 2012 yılında çıkarılan kentsel dönüşüm yasasıyla önemli çalışmaların yapıldığını kaydeden Özhaseki, bu çalışmaların yeterli olmadığını üzerine koyularak devam edilmesi gerektiğini söyledi. Özhaseki, “Tüm hocaların söylediğini dikkatle takip ediyorum. Kuzey Anadolu fay hattı hareketli ve İstanbul’un kapısına kadar dayandı. Erzincan’dan Abant’a, Gölcük’e kadar gelmiş. Açıklarda duruyor şimdi. Hocalarımız, belli sürelerde bunun tekrarlandığını söylüyor. Bazı hocalarımızın dediği gibi 2030’a kadar yaşanma ihtimali var. Her attığımız adımı doğru planlamamız gerekiyor. 1999 depremi herkesin aklını başına getirmiş ve bir milat olmuş. 2000’lerde çıkan imar yönetmeliğine göre yapılan binaları sağlam olarak görebiliriz. 8 şiddetindeki depreme evlerimizi dayanıklı hale getiriyor. Bu tarihten önce inşa edilen yapılanları ise riskli olarak görebiliriz. Vatandaşlarımız evlerinin depreme karşı dayanıklı olup olmadığını ölçtürmeliler. Eğer dayanıksızsa bunun önlemini herkes alabilir. Sağlamlaştırma metodu yoksa da hiç düşünmeden yıkıp yeniden yapılmalı. Belediye başkanları kendi bölgelerini gözden geçirip mutlaka gerekli adımları atmalılar. 2012 yılında Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla bir yasa hazırlandı. Kentsel dönüşümde birtakım avantajlar kanunda anlatılır. O günden bu yana başlayan çalışmalarda 600 bin bağımsız birimin dönüştüğünü görüyoruz. Bu bizim için yeterli değil. Çok daha hızlı olmamız lazım” açıklamalarını yaptı. BÜLTEN