Özvatan'a Kadın Eli Değdi - İlçenin kız çocukları onu örnek alıyor…

Kayserinin tek kadın kaymakamı Mine Kurt ile Özvatan'a ve Kaymakamlığa dair keyifli bir sohbet gerçekleştirdik. Özvatan kaymakamı Mine Kurt ilk röportajını Kayseri Anadolu Haber ile yaptı…

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Özvatan'a Kadın Eli Değdi - İlçenin kız çocukları onu örnek alıyor…

Özvatan ilçesine atanan Kayseri’nin kadın kaymakamı ilçede yasayanların takdirini topluyor. Göreve geldiği andan itibaren Özvatan için kolları sıvayan Kurt kız çocuklarına da örnek oluyor.

Mine Kurt kimdir?

Ben Özvatan Kaymakamı Mine Kurt 1994 Erzurum doğumluyum. Kayseri'ye uzak değilim. Lise eğitimimi Kayseri'de tamamladım. Sonrasında üniversite eğitimini Celal Bayar Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümünden mezun oldum. Dereceyle mezun olduktan sonra aynı yıl yüksek lisansa girdim. Güvenlik politikaları alanında yüksek lisans sürecini tamamladım. Sonrasında İçişleri Bakanlığımızın açtığı kaymakamlık sınavını dereceyle kazanarak mesleğe intisap ettim. Buradan önce Kahramanmaraş'taydım. Kahramanmaraş'ta konteyner kentlerde koordinatör kaymakam olarak görev yaptım. Baykar konteyner kentindeydim. Sonrasında İçişleri Bakanlığımızın onaylarıyla ilçemizde göreve başladık.

Özvatan'ı nasıl buldunuz, Özvatan için projeleriniz nelerdir? 

Özvatan çok güzel, küçük ölçekli ama Özvatanlı hemşerilerim çok sıcak karşıladılar. Küçük ölçekli ama çalışkan ve samimi insanların olduğu bir ilçemiz. Burada olmaktan mutluluk duyuyorum. Özvatan'la ilgili projelerimiz zaten geldiğim andan itibaren sayın valimiz Gökmen Çiçek'in başlattığı "Her Ev Bir Okul" kampanyasıyla başladık. Projelerimiz ilerleyecektir. Şu an kadın kooperatiflerine önem veriyorum. Kadınlarımızın istihdamına, ekonomik ve sosyal olarak güçlü olması gerektiğine inanıyorum. O yüzden kooperatiflere eğileceğim. Eğitimle ilgili birkaç proje de planlama aşamasında. Her birini ilerleyen günlerde hep birlikte göreceğiz.

1995 yılına kadar kaymakamlık bir erkek mesleği olarak görülüyordu. Şimdi ise kadın kaymakam sayısında artış olduğunu görüyoruz. Sizin kaymakamlık mesleği hakkında düşünceleriniz nelerdir?

Devlette makamların kadın erkek ayrımına tabi olduğunu düşünmüyorum. Belirttiğiniz gibi son dönemlerde kadınların bürokrasideki yeri, yöneticilikte adları daha sık anılmaya başladı. Karar alma süreçlerinde bizim de olmamız gurur verici.

Bürokrasi de kadın bir yönetici olarak nasıl bir fark yarattığınızı düşünüyorsunuz?

İlçeye geldiğim andan itibaren özellikle kadın halktan kadın taleplerimiz çok daha fazla artmaya başladı. Okul ziyaretlerini önemsiyorum. Okullara gittiğim zaman küçük kız çocuklarının ilerde ne olacaksın sorusuna kaymakam olarak cevap vermeleri gurur verici. Bürokrasi de kadın olmak evet zorlukları var ama bu hiçbir kadın kaymakamın azmini törpülemeyecektir. Avantajları ise dediğim gibi ilçelerimizde çocuklarımıza örnek olabilmek. Kadınların kaymakamlık hükümet konağına daha sık gelmesine vesile olabilmek bunun avantajları olduğunu düşünüyorum.

Valimizin her eve bir okul projesinde direk sahaya indiniz siz de. Bununla ilgili olarak Özvatan'da kaç eve kaç çocuğa destek verildi? 

Eğitim her zaman önceliklerimiz arasında yer alıyor. Sayın Valimiz Gökmen Çiçek'in de basın toplantısında belirttiği gibi, mobilya şehri olan Kayseri'de hiçbir çocuk halıda, yerde ders çalışsın istemiyoruz. Bu anlamda Özvatan Kaymakamlığı olarak da ilk sahaya inen, ilk dağıtımı yapan ilçeydik. Hayırseverlerimize, Belediye Başkanımıza tekrar teşekkür ediyorum. Bu konuda asıl Sayın Valimiz Gökmen Çiçek'e tabii ki büyük bir ses uyandırdı bu proje. tek tek okullardan ihtiyaç sahibi çocukları belirleyip, evlerine bakıldı. Hatta ilk teslimatı ben yaptım, ilçe milli eğitim müdürümüzle birlikte. Çok güzel ve dokunaklı bir projeydi. Umarım çocuklarımız da aynı hırsla ve mutlulukla eğitimlerine devam ederler. Ayrıca sayın valimizin bir de çocuklara teker teker yazdığı mektupları vardı. Şimdi onları da ulaştırmaya başladık. Sahada olmak ve çocukların mutluluğunu görmek çok güzeldi. Çocukların masaya oturduklarında gözlerindeki ışıltı, daha sonrasından gelen dönüşler oldu. Anne babalar, çocuklarının masadan kalkmak istemediklerini söylüyorlar. Ders yapmasalar bile masalarının başında oturuyorlarmış. Bunlar çok güzel dönüşler. Özvatan ilçemizde de tüm ilçelerimiz gibi hayırlı olmasını umuyoruz ama tabii ki ilk teslimatı yapmanın, ilk olmanın Kayseri'de gururunu ve sevincini yaşıyoruz. İstiyorum ki Özvatan'da çalışma masası olmayan çocuk kalmasın.

Kadın kooperatiflerinden birisi de Özvatan’da. Geldiğiniz ilk günden itibaren onlara desteğinizi duyduk. Onlarla ilgili projeleriniz nelerdir, fikirleriniz nelerdir?

Evet, sayın valimiz Gökmen Çiçek'in talimatlarıyla kurulan kadın kooperatiflerimiz var. Özvatan kadın kooperatifide, kadın kaymakamları varken, bir makine gibi işlesinler burada istiyorum. Daha öncesinde olan olmayan konuları önümüze yatırdık. İlk geldiğim günden itibaren aslında kadın kooperatif konusunda bayağı eğildim. Şimdi tek tek mahalleleri geziyorum. Kadın kooperatifinde çalışabilecek, kendine güvenen ve bu alanda çalışmak isteyen kadınları teker teker sahadan topluyorum diyebilirim. 3-4 ayrı üretim planımız var tamamlanınca inşallah start vereceğiz.

ÖZEL RÖPORTAJ: GÜLŞEN BÜYÜKÇEKİÇ