Özvatan domuz istilasında

Özvatan'da çiftçilerin başı domuzlarla dertte. Ekili tarlalara giren domuzlar ilçe tarımına yüzde 70 oranında zarar veriyor. Çiftçi tarla başında nöbet tutuyor.

Özvatan domuz istilasında

Sayısı hızla artan yaban domuzları, Özvatan başta olmak üzere Kayser’inin birçok ilçesinin başını yaban domuzu ile dertte.  Hızlı üreyen yaban domuzlarının sayısı Özvatan’da 500’e ulaştı. Zaman zaman ilçe merkezinde de görülen aban domuzları vatandaşları tedirgin ediyor.

“Çok zarar ettik”

Özvatan Sulama Kooperatif Sulama Birliği Başkanı ve çiftçi Burhanettin Özoğlu, Özvatan’da bulunan yaklaşık 20 bin dönüm ekili dikili alandan, bin dönümüne yaban domuzlarının zarar verdiğini söyleyerek, “Bizler şimdi hasat zamanındayız. Bu havanlar en çok hasat zamanı ürüne zarar veriyor. Bu zamana kadar yetkililer bir önlem almadı. Çok zarar ettik. Hasata başlamadan en ivedi şekilde önlem alınmasını istiyoruz” ifadelerinde bulundu.

“Çalınmadık kapı bırakmadık”

Bugüne kadar milletvekilleri de dâhil olmak üzere, kaymakam, ziraat odası başkanı gibi çalmadık kapı bırakmadıklarının altını çizen Burhanettin Özoğlu, “Hiçbiri bize kayda değer bir destek vermedi. Sadece bir şey yapmış, yapıyormuş gibi göründüler.  Sürek avı yapalım. Biz size fişek verelim gibi önlemler sıralıyorlar. Ancak bunların hiçbiri çözüm değil. Bizler havadan müdahale istiyoruz” dedi.

Zaman zaman ilçe merkezine de inen yaban domuzlarının yanı sıra ayıların da ilçe sınırları içerisinde birçok yerinde görüldüğünü belirten Özoğlu, “Vatandaş ekiyor, biçiyor, domuzlara çalışıyor. Benim geçen yıl en az 150- 200 bin lira tohumdan zararım oldu. Benim attığım tohumu topladı tarladan” dedi.

“Ekolojik dengeyi bozmak gibi bir amacımız yok”

Araziyi bilen avcılar ise arazinin dalgalı olması nedeniyle sürek avına uygun olmadığı, havadan helikopterle müdahale edilmesi gerektiğini belirtiyor. Özoğlu, ekolojik dengeyi bozmak gibi bir amaçlarının olmadığının da altını çizerek, konuşmasını şu şeklide tamamaladı:

“40-50 tane yaban domuzu olsa sıkıntı yok, ancak sayıları 500’e yakın. Bizler hem tarlada ektiğimiz üründen kar edemez hale geldik hem de ilçe merkezine indikleri için, can güvenliğimiz tehlikede. Yetkilerden bizim derdimize çare olmalarını bekliyoruz.”

>>Dilek Bayram