Pandemi çocukları nasıl etkiliyor?
Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Nöroloji Bölümü Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Hüseyin Per pandemi nedeniyle evde kalan çocukların dijital bağımlılık, hareketsizlik ve obezite nedeniyle baş ağrısı ile bulgu veren psödotumor serebri hastalığının artmaya başladığını ifade etti.
“Yaklaşık 10 aydır eve kapanmak zorunda kalan çocukların telefon, tablet, televizyon gibi dijital bağımlılığı ve hareketsizlik nedeniyle kilo almaları, dışarı çıkamayıp enerjilerini boşaltamamaları nedeniyle stres altına girmeleri ve kendi iç dünyalarına dönmeleri kaygı üretmeleri sorunları artırmaktadır” diyen Prof. Dr. Per, “Özellikle Pandemi döneminde ev içi hareketsizlik ve stres nedeniyle baş ağrıları artan bir şekilde problem olmaya devam etmektedir” dedi.
Konu hakkında açıklama yapan Per, “Çocuklarda baş ağrılarının önemli nedenleri arasında migren, gerilim tipi baş ağrıları, epileptik baş ağrıları, hipertansiyona bağlı baş ağrıları yanında özellikle hareketsizliğe, strese, 3T dijital bağımlılığa bağlı ortaya çıkan obezite nedeniyle artan kafa içi basınç artışı nedeniyle göz sinirlerinin etkilenmesi de önemli baş ağrısı nedenlerinden birisidir” diye konuştu.
“Psödotümör serebri sendromu, beyin omurilik sıvı bileşimi normal, beyin içi yer kaplayıcı lezyon, enfeksiyon ya da hidrosefali olmadan, kafa içi basınç artışıyla karakterize, 6. Kraniyal sinir felci dışında lokalize nörolojik defisite yol açmayan bir hastalıktır” diyen Prof. Per, “Kafa içi basınç artışına bağlı baş ağrısı, çift görme, görme kaybı, baş dönmesi, bulantı kusma, kulakta çınlama gibi semptomlar gelişebilir” diye konuştu.
Kurumsal Haber