Pandemi mezunlarının işi zor!

TMMOB Mimarlar Odası Kayseri Şube Başkanı Murtaza Er pandeminin etkilerinin yeni yeni hissedildiğini söyleyerek pandemi mezunlarının yaşadığı zorluklardan bahsetti. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberlerinde…

Pandemi mezunlarının işi zor!

TMMOB Mimarlar Odası Kayseri Şube Başkanı Murtaza Er pandeminin etkilerinin yeni yeni hissedildiğini söyleyerek pandemi mezunlarının yaşadığı zorluklardan bahsetti. 

Pandemi mezunlarının işi zor!

TMMOB Mimarlar Odası Kayseri Şube Başkanı Murtaza Er pandeminin etkilerinin yeni yeni hissedildiğini söyleyerek,“Biz kimseyi işe alırken pandemi mezunu musun diye sorarak almıyoruz ama mezunlar muhakkak kendini hissettiriyor” dedi.

Ülkemizde ilk korona virüsü vakalarının görülmesiyle beraber yüz yüze eğitime geçici olarak ara verilmişti. Yaklaşık iki yıl boyunca okula gidemeyen öğrenciler, online olarak öğrenimlerine devam ederek uzaktan eğitimle mezun oldular. Pandemi dönemi mezunlarının başarı düzeyi ise dönem dönem gündeme geliyor. Öğrencilerin yüz yüze eğitim alamadığını kaydeden TMMOB Mimarlar Odası Kayseri Şube Başkanı Murtaza Er, pandemi mezunlarının piyasada yeni yeni hissedildiğini söyledi.

Pandemi mezunlarının işi zor!‘Uzaktan eğitim yanlıştı’

Mimarlık öğrencilerinin uzaktan eğitim görmesinin yanlış bir karar olduğunu aktaran TMMOB Mimarlar Odası Kayseri Şube Başkanı Murtaza Er, ‘Onun dışında mimarlık öğrencileri yaklaşık bir iki yıl geçirdiler. Mimarlık daha interaktif yüz yüze geçirilmesi gereken bir bölüm. Bizde çizimin hocayla birebir temasın projenin bir aynı masa üzerinde ve serbest elle bunun çalışmasının maketinin yapılıp ölçekli olarak bunun tartışmasının yapılması lazım ki bizim stüdyo proje derslerimiz böyledir. İşte haftada iki gün, gün boyu devam eder. Şimdi siz bunu proje derslerine online yaptığınızda en büyük handikap burada oldu. Bu mesleğe pandemiyle başlayan meslektaşlar iki yıl proje derslerinin yüz yüze alamadılar. Ama bir şekilde sistem devam etmeliydi, etti. Ve bu öğrenciler üçüncü sınıf oldu. Yani temel tasarımı yüz yüze görmeden hocayla böyle yakın temas kurup o tecrübe aktarımını alamadılar. Tasarım süreci anlamında bence ciddi bir handikap oldu. Mesela ikinci sınıf öğrencisini düşünün ya da üçe başlayan öğrenciyi ilk tasarım derslerinin ilk iki sınıfta dört projeyi yüz yüze aldı. Ama tam kendini geliştirip piyasaya gireceği diğer dört projeyi de görüntülü bir uygulama üzerinden almak durumunda kaldı ve mezun oldu. Piyasada yeni yeni hissediliyor pandemi mezunları. Bizde hissediliyor öyle söyleyeyim’ dedi.

Pandemi mezunlarının işi zor!‘Tek faydası teknolojinin verimli kullanımı’

Birçok meslek grubunun evden çalışmasının sektörü kötü etkilediğini kaydeden Başkan Er, ‘Pandemi döneminden herkes çok etkilendi. Şimdi şöyle görürseniz eve kapanma ve dışarıya çıkamama, işe gidememe olarak görürseniz meslek gruplarının hepsi evden çalıştı. Dolayısıyla insanlar bir kere herkes evden çalışmanın nasıl olacağını görüp kendine göre yöntemler geliştirdiler. Verimli oldu olmadı ama bunun yapılabilirliğini görmek her meslek açısından iyi oldu. Toplantılarımızı görüntülü programlarla yaptık. Proje toplantıları görüntülü programlarla yapıldı. Proje ekipleri, mimarlar, mühendisler kendi arasında koordinasyonları bu programlarla sağladılar. Ortak bir yayın grup kurup orada projeleri kontrol ettiler. Bu anlamda pandemi bence dijital iletişim anlamında herkese bir şeyler kattı. Şu an mesela pandemi yok yani salgın bitti, kapanmalar yok. Ama ona rağmen pandeminin bize getirdiği o dijital iletişim hala kullanabiliyoruz’ diye konuştu.

Pandemi mezunlarının işi zor!‘Konut sorunu da pandemiyle başladı’

Pandemi bittiği halde konut sorunun hala devam ettiğini belirten Er, ‘Avrupa'da olan konut sorunu pandemiyle beraber başladı. Türkiye'de de aynı şekilde pandemiyle başladı aslında. Pandemi sonlandığında Avrupa'da konut fiyatlarının en fazla arttığı üç şehir arasında Türkiye'nin üç büyük şehri vardı. Bu süreç aslında pandemiyle başladı. Pandemi bitti ama tabii hala devam ediyor. Çünkü onun üzerinde bir de ekonomik sorunlar başladı. Bu pandeminin bize bıraktığı en büyük şeyin konut sorunu olduğunu söyleyebilirim kullanıcı açısından. Dolayısıyla direkt bizim işlerimize yansıdı. Piyasada inşaat yapılmayınca projelendirme sürecine doğru mezunlar arttı. Zor bir süreçti ama dünya üzerinde böyle şeylere hazırlıklı olmamız gerektiğini gösterdi. Her an her şey olabiliyor’ ifadelerinde bulundu.