Pazar el yakıyor
Ramazan ayı pazar alışverişine çıkan vatandaşlar artan fiyatlar karşısında şaşkına uğradı. Domates 25 TL'den tezgâhta yerini alırken, biberin kilosu 25 TL'den satışa sunuldu.
Son aylarda vatandaşın belini büken hayat pahalılığı Ramazan ayında yapılacak alışveriş de vururken, sebze, meyve gibi temel ihtiyaç ürünlerinin de fiyatları arttı. Domates 25 TL’den tezgâhta yerini alırken, salatalık ve biberin kilosu 15 ila 25 TL’den satışa sunuldu. Salata yapmak ise artık lüks, marul 20TL, karalahana 12TL, dereotu, maydanoz gibi ürünler ise 7TL’den liradan alıcı buluyor.
“Sebzeden çok çilek satıyorum”
Karpuzlar da yavaş yavaş tezgâhlarda yerini almaya başladı. Ancak vatandaş kilosu 15 TL olan karpuzu alamayınca, pazarcı esnafı çareyi dilimleyerek satmakta buldu. Ancak esnaf yine şikâyetçi, dilim karpuz dahi vatandaşa pahalı geliyor. Yaz meyvelerinden olan çilek ise neredeyse yok satıyor. Pazarcı esnafı, “Mevsim döndü, çilek zamanı geldi. Yarım kilosu 15 TL. Vatandaş çoluğunu çocuğunu mutlu etmek için yarım kilo alıyor. Sebzeden çok çilek satıyorum” dedi.
Pazarcı esnafı Mehmet Balı, fiyatların ortanın üzerinde olduğunu ancak artık yavaş yavaş düşmesini öngörerek, “Bizim yerli ürünlerimiz de çıkar yakında o zaman daha da ucuzlar. Ramazan’dan önce de fiyatlar çok yüksekti, şimdi de yüksek. Mazota zam geldi o da tüm bunlara yansıdı. İşçilik maliyeti arttı, arabanın lastiği, istifçisi, halde çalışanı derken mal buraya gelene kadar fiyatlar artıyor. Tezgâhımda eskiden hiç mal kalmazdı, şimdi 3’te 1’i satılmıyor. Vatandaş eskisi gibi alamıyor. Onun sitemini de bize yapıyorlar. Vatan bizim vatanımız, Allah devletimize zeval vermesin. Azına da çoğuna da şükür. Biz de memnun muyuz, hayır. Vatandaş alsın bizim tezgahımızdakiler tükensin diye bekliyoruz” diye konuştu.
“Yumurta temel tüketim gıdası, mecbur alınıyor”
Yumurta satıcısı Nurettin Sarıkaya da, yumurta fiyatlarının piyasaya göre normal olduğunu söyleyerek, “Besiciler çok zor durumda. Yemi çok pahalı. Üreticiyi düşünürsek fiyatlar daha da düşük. Eğer yumurtanın fiyatını sebzeyle kıyaslarsan olmaz. Bu çok masraflı bir iş. gerçekten şu anda fiyatı çok uygun. İnsanların da alım gücü düştü. Müşteri şikayetçi oluyor ama müşteri her zaman şikâyet eder. 30 TL de olsa yumurtanın kolisi yine de müşteri şikâyet eder. Yumurta temel tüketim gıdası, mecbur alınıyor” diye konuştu.
Alışveriş yapan vatandaş, “Karpuzlar eskiden 3’e 5’er tane satılırdı. Şimdi dilimlenmiş halde ama insanlar bunu da alamıyor artık. Diliminin kilosu 15 lira. Şu an en ucuz havuç, bol bol havuç yiyin. Onu da yiyebilirsen 3 kilosu 10 lira. Ben 4 bin 250 lira maaşa çalışıyorum; 10 gün tok, 20 gün aç geziyorum” dedi.
“Şu anda biz İstiklal Harbi veriyoruz”
Bir diğer vatandaş ise, “Herkes hayat pahalılığından bahsediyor ama kimse vatan millet demiyor. Her yanımızda savaş var. Kuzeyde Rusya, Ukrayna; güneyde Suriye. Vatan elden gidiyor. Şu anda biz İstiklal Harbi veriyoruz. Domates şu kadar, salatalık bu kadar diyeceğinize utanın biraz. Vatan elden gidecek, kimsenin haberi yok. Ben de alamıyorum istediğimi ama şikâyet de etmiyorum. Vatan müdafaamız var şu anda. Çünkü bizim bu vatandan başka gidecek yerimiz yok” şeklinde konuştu.
“Gözümüz düşüyor ama alamıyoruz.”
Alışveriş yapan Gülşen Hanım ise, her şeyin ateş pahası olduğunu söyleyerek, şu şekilde konuştu.
“Ramazandan önce de çok pahalıydı ama ramazan geldi diye mi artık, fiyatlar daha da artar. İstediğimiz hiç bir şeyi alamıyoruz. Koca pazarı gezdim, 2 kilo mandalinayla patates aldım. Her şeyi canın istiyor, gözün düşüyor ama alamıyoruz.”
>>Dilek Bayram- Selma Kösedağ