- Haberler
- Sağlık
- Per: 'Nüfusun her 100 kişiden daha fazlası acil servise başvurma noktasına getirildi'
Per: 'Nüfusun her 100 kişiden daha fazlası acil servise başvurma noktasına getirildi'
Sağlık konusunda yaşanan olumsuzluklar ile ilgili Kayseri Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Per açıklamalarda bulundu.
Kayseri Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Per, konuya ilişkin olarak; “Acil hasta ve acil servis kavramları o kadar istismar edilmiştir ki gelinen noktada acil tıbbi bakıma ihtiyacı olan vakalar gözden kaçabilmekte ve asıl ihtiyaç sahipleri mağdur olabilmektedirler” dedi.
Yaptığı açıklamalarda nüfusumuzun her 100 kişiden daha fazlasının acil servise başvurma noktasına getirilmiş olduğunu belirten Per; “Bu rakam Japonya’da 19 iken Tayvan’da 30, Hollanda’da 12 ve Yunanistan’da 44 civarında seyretmektedir. Acil hasta ve acil servis kavramları o kadar istismar edilmiştir ki gelinen noktada acil tıbbi bakıma ihtiyacı olan vakalar gözden kaçabilmekte ve asıl ihtiyaç sahipleri mağdur olabilmektedirler. Burası denizin bittiği yer olup, bilhassa acilde çalışan hekimlere zulmetme alanı olarak da görülmektedir. Çoğu bilmeden acil servis istismarına neden olan kadirşinas vatandaşımıza acil hasta ve acil servis kavramları doğru bir şekilde anlatıldığında ve uygulandığında, bir başka arkadaşının/kardeşinin hakkını koruyacağı, hak yemeyeceğini ve rasyonel davranacağını günlük pratiğimizde sıklıkla görmekteyiz. Yine bu noktada SABİM tarafından yapılan anlık telefon uygulamaları ile acil serviste acil olmayan işerin yaptırılmaya çalışılması da sanki hastaya bir hak ve hukuk teslimi gibi zannedilebilmektedir. Sorumluların acil hastaların hak ettiği yeterli seviyede acil tıbbi bakımı görebilmeleri konusunda mesuliyet hissetmeleri önem arz etmektedir” diyerek açıklamalarını sürdürdü.
Sağlık hizmetleri ve sağlık çalışanları konularında eleştirilerde bulunan Per, eleştiri ile beklentilerini başlıklar halinde şu şekilde sıraladı: “Hiçbir meslekten beklenmeyen fedakârlık hekimlerden bekleniyor, hekimler karşılıksız mecburi hizmet yükümlülüğü altında ezilmektedir, hekim imajı zedeleniyor, sistemin günah keçisi hekimler olarak gösteriliyor, hekimlerin özlük haklarındaki yetersizlikler giderilmedi, tıp eğitiminde kalite gittikçe düşüyor, yeni açılan Tıp Fakülteleri sağlık hizmetlerinde kalite sorununu getirir, hekime yönelik şiddet gündemdeki yerini koruyor, hekimler ve sağlık üzerinden yapılan siyasetin bedelini vatandaşlarımız ödüyor, Aile Hekimliği ve Sağlıkta Dönüşüm Programı hekimlerin desteği ve özverili gayreti sağlanmadan gerçekleştirilemez, üniversite Hastanelerinin Maliye ve SGK’nın ağır baskısı altında hizmet vermeleri gittikçe zorlaşıyor, devletin SGK’lı hastalar için ödediği primler halen 2008 yılından beri arttırılmıyor, Sağlık Bilimleri Üniversitesi kurulurken, Eğitim ve Araştırma Hastaneleri’nde çalışan eğitim görevlisi ve ayrıca doçent, profesör ünvanlı uzman kadrosunda çalışan doktorların özlük haklarının iyileştirilmesinde adil olunmalıdır.”