Popüler kültürün kurbanı gençler evlenemiyor! Yoksa sorun ekonomi mi?

Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Aydın, ülke genelinde evlilik yaşının 20'lerden 30'lara çıktığını belirterek günümüz popüler evlilik kültürüne ilişkin düşüncelerini kaleme aldı. Peki gençler evlenmiyor mu, evlenemiyor mu? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberlerinde...

Popüler kültürün kurbanı gençler evlenemiyor! Yoksa sorun ekonomi mi?

Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Aydın, köşe yazısında günümüz evliliklerinin popüler kültürün etkisi altında olduğunu ancak tek sorunun bu olmadığını ifade etti. Aydın, madalyonun iki yüzü olduğunu, ön yüzünün popüler kültür, arka yüzünün ise ekonomi olduğunu belirtti.

Aydın, çeşitli nedenlerle evliliği geciktiren gençlerin bir süre sonra mevcut yaşamlarını daha konforlu bulduklarını, bu sürecin de doğal olmadığını kaydetti.

Vaktinin büyük çoğunluğunu dijital mecralarda geçiren genç zihinlerin, kadın-erkek ilişki trendlerie maruz kaldığını anlatan Aydın, ''Sürekli (haz ve tüketim odaklı) değişim ve yenilenme üzerine kurgulanan veya bu yönde formatlanan (popüler kültür ve trendlerin esiri olmuş) hayatlara aile ve evlilik gibi ömürlük seçenekler sunmak gittikçe mantıksızlaşıyor. Ya da Yahya Kemal'in deyimiyle Frenk gecesinden Müslüman sabahına uyanmak zorluğuna dönüşüyor.'' ifadelerini kullandı.

Popüler kültürün kurbanı gençler evlenemiyor! Yoksa sorun ekonomi mi?

Evlenme sürecinin ekonomik anlamda da etkilendiğini belirten Aydın, kız isteme, söz kesme, nişan ve düğün gibi evlilik ritüellerinin uzun zamandır kapitalizm tarafından sömürgeleştirilmiş durumda olduğunu ifade etti.

Aydın, gençlere öneride bulunarak şöyle devam etti, 'Siz yine kimseden geri kalmayın, bardağın dolu tarafına bakın ve daima pozitif düşünün, iyi ama bardağın üçte ikisi boş diyerek kendinizi üzmeyin! Yoksa sorunun sizde olduğuna ikna edilerek, psikologlara, ilaç endüstrisine, evlilik danışmanlarına, terapistlere ve yaşam koçlarına da bir dünya para ödemek zorunda bırakılırsınız!'

Prof. Dr. Hakan Aydın'ın köşe yazısını okumak için tıklayın...