Pratik ve lezzetli – Kerebiç tatlısı – Türk Mutfağı
Mersin ilinin yöresel tatlılarından biri olan ve Türk Mutfağının meşhur kerebiç tatlısını evinizde pratik ve lezzetli bir şekilde yapabilirsiniz. Kerebiç tatlısını diğer tatlılardan ayıran en önemli özelliği şekersiz olmasıdır. İşte kerebiç tatlısının detayları…
Mersin ilinin meşhur tatlısı, Türk Mutfağını vazgeçilmez tatlarından kerebiç tatlısını evinizde pratik ve lezzetli bir şekilde yapabilirsiniz. 1940’dan günümüze kadar bu tatlı sadece Ramazan Bayramında yapılıyordu ancak aradan yıllar geçtikçe yılın her günü yapılmaya başlandı. Kerebiç tatlısı ile ilgili bir diğer husus ise üzerindeki köpüğü çöven otu kökünden yapılıyor. Evinizde çöven otu yoksa kremşanti ile de tüketebilirsiniz.
Hem Antep fıstıklısı hem de cevizlisi bulunan kerebiç tatlısının coğrafi İşaret almış tescilli bir tatlıdır. İşte kerebiç tatlısının yapımı…
Malzemeler
100 gram margarin
1 su bardağı irmik
Yarım paket kabartma tozu
2 yumurta
2 yemek kaşığı pudra şekeri
2/3 çay bardağı sıvı yağ
Alabildiği kadar un
Yapılışı: Oda sıcaklığında beklemiş margarini karıştırma kabına alın. İrmik ve kabartma tozunu ekleyin, ardından yumurtaları ve sıvı yağ ekleyin. Daha sonra pudra şekerini ilave edin. Son olarak alabildiği kadar unu ekleyip hamurun kulak memesi kıvamına ulaşmasını sağlayın. İç harcı için ceviz ya da fıstıkları ezin, üzerine tarçın ve toz şeker ilave edin. Hamurunuza istediğiniz büyüklüklerde yuvarlak şekil verin. İç harcından koyup hamurunuzu kapatın ve ister yuvarlak isterseniz de içli köfte gibi şekil verin, tepsinize yerleştirin. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırına verin. Fırından çıktıktan sonra soğumasını bekleyin ve üzerine krem şanti ile köpük süsü verin. Üzerine tarçın dökebilirsiniz. Afiyet olsun…