Pratik ve lezzetli tatlı tarifi - Kalburabastı tarifi

Şerbetli tatlılar arasında en çok sevilen kalburabastı tarifini evinizde pratik ve lezzetli bir şekilde hazırlayabilirsiniz. Osmanlının ilk basılı yemek kitabında da tarifi bulunan kalburabastı tatlısının detaylarına sitemizden erişebilirsiniz.

Pratik ve lezzetli tatlı tarifi - Kalburabastı tarifi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Evinizde pratik ve lezzetli şerbetli tatlı yapmak istiyorsanız, kalburabastı tatlısı tam size göre… Osmanlıdan günümüze kadar gelen bu tatlı, Ege Mutfağının da meşhur lezzetleri arasında… Lezzetli iç harcı ile özellikle bayramlarda sofraların vazgeçilmezidir. Kolayca yapılabilen kalburabastı tarifi ve püf noktaları işte şöyle…

Hamur için
125 gram tereyağı veya margarin
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı irmik
1 adet yumurta
1 çay kaşığından az tuz (1/4 çay kaşığı)
Yarım paket kabartma tozu
1 paket vanilya
3,5 su bardağı un

İç harcı için
1 su bardağı iri kıyılmış ceviz

Şerbeti için

3 su bardağı toz şeker
3 su bardağı su
1 tatlı kaşığı limon suyu

Yapılışı: Şerbeti hazırlayın. Bir tencereye toz şeker ve suyu alın ve kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra 5 dakika daha kaynatın ve limon suyunu ekleyin. Ocağı kapatın ve şerbeti soğumaya bırakın. Hamur için yoğurma kabına tereyağı veya margarini, sıvı yağı, yoğurdu, yumurtayı, irmiği, kabartma tozunu, vanilyayı ve tuzu alın ve karıştırın. Ardından unu yavaş yavaş ekleyerek hamuru yoğurmaya başlayın. Ele yapışmayan bir hamur elde edince kabın üzerini streç film ile kapatın ve 30 dakika dinlendirin. İç harcı için cevizi iri parçalar halinde doğrayın. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve iç harcını ekleyin. Uçlarını birleştirerek kapatın.
Kalburda hamurun şeklini bozmadan dikkatlice açın. Fırın tepsisine yağlı kâğıt serin ve kalburabastıları aralıklı olarak dizin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20-25 dakika pişirin. Pişen kalburabastıları fırından çıkarın ve ılınınca soğumuş şerbeti üzerine dökün. Şerbeti iyice çekmesini bekleyin ve servis edin. Afiyet olsun.

Püf noktası: Hamuru çok fazla yoğurmayın, aksi takdirde sertleşebilir, Şerbeti ılık olarak dökün, aksi takdirde kalburabastılar yumuşayabilir.

Muhallebiden sonra en çok ev hanımlarının yapmayı tercih ettiği bayatlamayan tuzlu kurabiye tarifi için TIKLAYIN