Prof.Dr. Kurnaz açıkladı: Sıcaklıklar 4 ilde ölüme sebep olacak'

Boğaziçi Üniversitesi İklim Politikaları Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz, sıcaklıklar ile ilgili açıklama yaptı. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberlerinde...

Prof.Dr. Kurnaz açıkladı: Sıcaklıklar 4 ilde ölüme sebep olacak'

Boğaziçi Üniversitesi İklim Politikaları Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz, 15 Ağustos'a kadar Türkiye'de tarihin en yüksek sıcaklıklarına ulaşılacağını söyledi.

Dünya genelinde 16.6'dan 17 dereceye ulaşan ortalama sıcaklık değerlerinin bu ölçüde artmasını "korkunç bir durum" olarak değerlendiren Kurnaz, 2024 yılının çok daha sıcak geçeceği uyarısında bulundu.

Kurnaz'a göre dünya genelindeki sıcaklık artışı bu hızla sürerse 2030 yılı sonrasında bazı Güney Asya ülkelerinde yaşamak neredeyse imkânsız olacak. Kurnaz; Hindistan, Pakistan, Bangladeş gibi ülkelerde 50 dereceyi aşan sıcaklıkların tropik nemle birleşmesi, yüzbinlerce insanın ölümüne sebep olabileceğini söyledi. Filmlerdeki gibi insanların aniden düşüp ölebileceğini ilave ederek tedirgin eden bir tablo çizdi.

Prof.Dr. Kurnaz açıkladı '' Sıcaklıklar 4 ilde ölüme sebep olacak''

Güneydoğu Anadolu'nun bazı şehirlerinde de hava sıcaklığının 50 dereceyi geçeceğini öngören Kurnaz; Türkiye'de nem oranının yüksek olmaması ve vatandaşın sıcak havaya aşina durumu sayesinde istisnai durumlar dışında ölümcül sonuçlar doğurmadığını söyledi. Ancak böyle devam etmesi durumunda ileride farklı bir senaryonun ortaya çıkması ve 50 yıl sonra Antalya, Adana, Hatay gibi şehirlerde sıcaklık kaynaklı ölümlerinin kaçınılmaz olacağını belirtti.